News55

Klimatdom "en milstolpe" – så påverkas Sverige

Artikelbild
Ida Edling från Auroramålet framför Europadomstolen i Strasbourg. Arkivbild. (Foto: Pascal Bastien/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 09 apr. 2024

Klimatdomen i Europadomstolen är en milstolpe och kan få stor betydelse för både svensk politik och ett uppmärksammat klimatmål på hemmaplan. Det menar experter som TT har pratat med. Stater har en skyldighet att skydda de mänskliga rättigheterna när de…

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Klimatdom “en milstolpe” – så påverkas SverigeJean-Francois Badias/AP/TTKlimataktivisten Greta Thunberg var på plats i Strasbourg under tisdagen då Europadomstolen kom med sina besked i tre uppmärksammade klimatmål.KlimatTT

Klimatdomen i Europadomstolen är en milstolpe och kan få stor betydelse för både svensk politik och ett uppmärksammat klimatmål på hemmaplan. Det menar experter som TT har pratat med.

Stater har en skyldighet att skydda de mänskliga rättigheterna när det gäller klimatförändringarna, enligt Europadomstolen i Strasbourg. Domstolen har gett en grupp schweiziska pensionärer rätt i målet som med stöd i Europakonventionen vände sig mot landets regering och dess klimatpolitik.

Avgörandet är en milstolpe. Det är första gången som Europadomstolen i stor kammare slår fast att en stat har brutit mot de mänskliga rättigheterna när det gäller klimatförändringarna, säger Anna Rosenmüller Nordlander, utredare på Institutet för mänskliga rättigheter.Sedan kommer det att bli intressant hur det tolkas och analyseras. Det som slås fast är att stater har ett ansvar, inte hur de måste agera i detalj.”Måste tas på allvar”

Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet, tror att domen får politiska konsekvenser även i Sverige:

Regeringen måste ta klimatmålen på större allvar än den gjort de senaste åren. Den måste även ta till sig klimatpolitiska rådets kritik, säger han och förtydligar:Enligt Europadomstolen kräver konventionen att länderna har bindande regelverk på plats för hur de ska fasa ut utsläppen. Staterna väljer själva hur, men de har inte lika stor frihet att välja takten – det här måste ske inom de närmsta tre decennierna.

Varför är det viktigt för svenskt vidkommande?

Vi har klimatmål, men vi har också sett hur den nuvarande regeringen svajat i sitt förhållande till de här målen och fått kritik av klimatpolitiska rådet. Den kritiseras för att åtgärderna inte räcker och för att den skjuter åtgärderna på framtiden utan att visa hur man faktiskt ska nå målen.Svensk stämning

ANNONS

Beskedet kan också få konsekvenser för Aurora-målet. Ungdomsorganisationen Aurora stämde 2022 den svenska staten för det man ser som otillräckligt klimatarbete och har beskrivit domarna i Europadomstolen som direkt avgörande för sin sak.

Europadomstolen säger bland annat att alla stater som är bundna av Europakonventionen, däribland Sverige, är skyldiga att förbättra sin klimatpolitik för att skydda mänskliga rättigheter, säger Auroras talesperson Ida Edling.Det är en viktig signal om att klimatkrisen är en människorättskris. För svenska statens del innebär det också att det klimatmål som pågår mot den får en stärkt position.

Auroramålet har hissats till Högsta domstolen som ska besluta om det kan prövas i domstol eller inte.

Förhoppningsvis kommer vi att få besked inom snar framtid, säger Edling.Marcus Alexandersson/TTSofia Eriksson/TT

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS