News55

KPMG får böta kvarts miljard för provfusk

Artikelbild
Revisionsjätten KPMG:s nederländska gren får 25 miljoner dollar i böter av den amerikanska tillsynsmyndigheten Pcaob för att ha fuskat med prov för revisionsstandard. Arkivbild. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 11 apr. 2024Publicerad: 11 apr. 2024

Revisionsjätten KPMG:s nederländska gren får böta 25 miljoner dollar, över en kvarts miljard kronor för utbrett provfusk bland de anställda. Det har den amerikanska tillsynsmyndigheten Pcaob beslutat, skriver Financial Times. Bötesbeloppet är det högsta

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

KPMG får böta kvarts miljard för provfuskJanerik Henriksson/TTRevisionsjätten KPMG:s nederländska gren får 25 miljoner dollar i böter av den amerikanska tillsynsmyndigheten Pcaob för att ha fuskat med prov för revisionsstandard. Arkivbild.EkonomiTT

Revisionsjätten KPMG:s nederländska gren får böta 25 miljoner dollar, över en kvarts miljard kronor för utbrett provfusk bland de anställda. Det har den amerikanska tillsynsmyndigheten Pcaob beslutat, skriver Financial Times.

Bötesbeloppet är det högsta som dömts ut av myndigheten hittills.

Enligt Pcaob har hundratals medarbetare – bland dem partners och chefer i byrån – fuskat när de gjort de obligatoriska proven för att klara amerikanska revisionsstandarder. Dessutom har byrån misslett utredare av provfusket, ett fusk som pågått under minst fem år fram till 2022.

De anställda delade svar och frågor från proven emellan sig. Förre revisionschefen var en av dem och han får böta 150 000 dollar och förbjuds, på livstid, att arbeta med USA-noterade bolag.

KPMG och andra branschjättar som EY och Deloitte har också råkat ut för stora skandaler kring etik de senaste åren.

Pcaob har gjort utredningen tillsammans med AFM, en myndighet som övervakar finansmarknader i Nederländerna.

Det här är en global fråga. Hela branschen måste se sig i spegeln och ta fasta på hur den här sortens beteende kunde uppstå, säger Hanzo van Beusekom, styrelseledamot i AFM, enligt FT.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS