News55

Viktigare än någonsin att inte glömma vår historia

Artikelbild
STOCKHOLM 2015-01-27
Ulf Bengtsson
Ulf Bengtsson
Uppdaterad: 27 jan. 2016Publicerad: 27 jan. 2016

I dag för 71 år sedan befriades fångarna i förintelselägret Auschwitz-Birkenau. Andra världskriget var inne i sitt slutskede. Miljontals människor mördades. Därför högtidlighålls Förintelsens minnesdag i dag. Vi får aldrig glömma vår historia.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Igår röstade det danska folketingen ja till “smyckeslagen”. För alla som söker asyl i Danmark ska värdesaker och kontanter som överstiger 10000 kronor beslagtas. Vigselringar undantas.

      LÄS MER: Danska smyckesförslaget klubbat

Förr kunde en flyktingfamilj få återförenas efter ett år. Detta har nu höjts till tre år. Samtidigt meddelas att det ska tas ut en avgift från flyktingarna då de söker uppehållstillstånd.

Det har knappt gått en månad sedan Sverige införde sin gränskontroll på tågen mellan Kastrup och Malmö. En gränskontroll som för övrigt är två. En på Kastrup och en på Hyllie, som är den första stationen i Sverige. Den danska polisen fortsätter med sina kontroller vid den tysk-danska gränsen på Jylland.

      LÄS MER: En öde centralstation i gränskontrollens kölvatten

På måndag träffas EU:s utrikesministrar för att troligtvis förlänga gränskontrollerna i Schengenområdet. Det gäller Sverige, Frankrike, Danmark, Österrike och Norge. I dag meddelar även norska Fremskrittspartiet att de överväger att importera den danska “smyckeslagen”.

Behövs verkligen det? För, kan en flykting nå Norge nu? Först ska man ta sig igenom Tyskland, sen Danmark och till sist kontrollerna i Sverige.

Allt detta har hänt på en månad. Flyktingströmmarna har minskat, men till vilket pris ?

ANNONS

Det är inte bara förintelsens offer som hedras i dag av FN. Det handlar även om alla människors rätt till lika värde.

      LÄS MER: När får vi FN:s äldrekonvention?

Detta borde vara en självklarhet. Tonen på sociala medier blir råare och råare: “Släng ut alla muslimer”. “Stoppa flyktingkatastrofen nu”,  och så vidare, och så vidare …

Under januari föds det cirka 9000 barn i Sverige i år. Några av dess kommer kanske stå utanför samhället när de blir äldre. Samma sak gäller för flyktingarna. Några kommer att stå utanför.

Men att döma folk för sitt ursprung, sin tro, eller geografiska hemvist – det är främmande för mig.

      LÄS MER: Min far överlevde Auschwitz – här är hans råd till dagens flyktingar”

Vi går tillbaka sex månader i tiden. Den grekiska ekonomin var i botten. Samtidigt kom en flyktingström till Grekland. På turistöarna ställde befolkningen och turister upp för flyktingarna. De glömde sina egna bekymmer och gjorde nya prioriteringar. På öar som Lesbos, Kos, Samos med flera gavs det hjälp.

På måndag går nomineringstiden ut för Nobels fredspris. Många röster har höjts för den grekiska öbefolkningen ska få detta pris. Jag stödjer det till fullo.

ANNONS

I dag högtidlighålls alltså Förintelsens minnesdag, men som sagt är det också en dag att uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.

Under förintelsen mördades judar, romer, homosexuella, handikappade, kommunister med flera. Alla dessa människor var individer och så måste vi se på våra medmänniskor.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS