News55

Utkast: Därför kan din favorithund få hjärtproblem

Cockerspaniels får lättare taurinbrist.
Engelsk cockerspaniel drabbas i högre grad än andra raser av taurinbrist, vilket kan leda till allvarliga hjärtproblem. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 27 sep. 2024Publicerad: 27 sep. 2024

Engelsk cockerspaniel är mer utsatt än andra raser, men du kan hjälpa din pälskling så att den slipper drabbas av allvarliga hjärtproblem.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Genom att justera näringsinnehållet i hundfoder går det att minska risken för taurinbrist och ge din hund bättre hälsa och livskvalitet.

Vad är taurin och varför är det viktigt?

Taurin är en aminosyra som spelar en central roll i flera viktiga kroppsfunktioner, främst hjärt- och ögonhälsa. Kroppen hos många hundar kan tillverka taurin på egen hand, men vissa raser som engelsk cockerspaniel har visat sig ha sämre förmåga att producera och bibehålla tillräckliga nivåer.

Om hunden inte får i sig tillräckligt med taurin genom sitt foder kan det leda till en rad hälsoproblem, bland annat hjärtsjukdomen dilaterad kardiomyopati (DCM), skriver Agria Djurförsäkring.

DCM är en sjukdom där hjärtat förlorar sin styrka och elasticitet, vilket i sin tur försämrar blodcirkulationen och kan leda till hjärtsvikt. Brist på taurin är en av de största orsakerna till sjukdomen, särskilt bland engelska cockerspaniel-hundar. Om sjukdomen inte upptäcks och behandlas i tid kan hunden avlida.

Cockerspaniels får lättare taurinbrist.
Studier visar att engelsk cockerspaniel har en förhöjd risk för taurinbrist jämfört med andra hundraser. (Foto: Pexels)
ANNONS

Engelsk cockerspaniel: Riskerna med bristfälligt foder

Studier visar att engelsk cockerspaniel har en förhöjd risk för taurinbrist jämfört med andra hundraser. Det beror till stor del på att fodret de äter ofta innehåller för låga nivåer av taurin. Hundfoder som är baserat på rött kött har visat sig ha särskilt mycket brist på taurin.

ANNONS

En svensk studie vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) undersökte taurinnivåerna hos 180 engelska cockerspaniel och fann att nära en tredjedel av hundarna hade otillräckliga nivåer. Bland de hundar som utvecklat hjärtsvikt till följd av DCM var samtliga kraftigt drabbade av taurinbrist. Det visar hur viktig aminosyran är för hundens hälsa.

Hur kan foderproblemet åtgärdas?

För att minska risken för taurinbrist hos engelsk cockerspaniel är det viktigt att hundägare noggrant överväger vilket foder de ger sina hundar. Hundfoder som är baserat på vitt kött, som kyckling och fisk, innehåller generellt sett högre nivåer av taurin och är därför bättre anpassade för hundar som är känsliga för brist.

Tillskott av syntetiskt taurin i hundfoder kan vara en lösning. Precis som med kattmat, i vilken syntetiskt taurin ingår för att förebygga hälsoproblem, borde hundmat också berikas på samma sätt. Genom att försäkra oss att fodret innehåller tillräckliga mängder taurin, kan vi minska taurinbrist. Och även risken för DCM och andra hälsoproblem som ofta drabbar just engelsk cockerspaniel.

Antaganden

Det här är ett problem som drabbar cocker spaniels betydligt mer än andra hundraser och med all förmodan äter många hundar samma slags foder.

Andra hundraset har inte rapporterats påverkade i samma utsträckning, vilket tyder på att cocker spanieln kan vara extra känsliga på grund av olika anledningar.

Den som skaffar sig en cocker spaniel bör tänka på detta desto mer, just för att överbrygga denna känslighet.

ANNONS

Läs också:

Det vanliga misstaget med hundens matskål

Svenska Kennelklubben tipsar: Så ska du tänka när du skaffar hund

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS