News55

Ulf Adelsohn: Vaccinering måste ges högsta prioritet

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 03 dec. 2020Publicerad: 03 dec. 2020

Finns det någonting man är mer trött på nu än experter. Särskilt de självutnämnda. Till expert utser media alla, i varje fall om de har avvikande mening.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det spelar ingen roll mot vad, bara det är negativt. Ju mer ödesmättat, desto bättre. Och de skall verkligen alla invända, protestera, klaga eller, i bästa fall, rent allmänt uttala sig och få publicitet.

Detta skrev jag i april ute i vår stuga i Bohuslän dit vi dragit oss tillbaka i frivillig exil. Och inte har det blivit bättre. Häromdagen uttalade en läkare på Karolinska att det kunde dröja ända till i augusti eller i höst innan vi hunnit genomföra en massvaccinering.

Det är kanske en duktig läkare men uppenbarligen ingen expert på distributionsteknik. Om vi kan få hela Sveriges folk att rösta i tre val på en enda dag borde vi rimligen kunna vaccinera dem som önskar tidigare än i höst. Behov av transporter, kylning och lagring är givetvis komplicerade och det krävs självklart medicinsk kompetens för att vaccinera. Men så extremt lång tid kan det ändå inte rimligen ta. Särskilt som medicinbolagen synes kunna leverera själva vaccinet mycket snabbare än man hoppats.

En god vän berättade att hans hustru som skolsköterska hann vaccinera en hel klass med lagom stökiga elever i de tidiga tonåren på 45 minuter. Precis som med polisen som nu kallar in pensionärer för att hjälpa till, kan vi också vända oss till pensionerade läkare och sjuksköterskor för hjälp under en vaccinationsperiod.

Antagligen borde vi väl alla få kort, precis som röstkort. Dessa blir vederbörligt stämplade och kan tjäna som bevis i samband med resor mm.

Så får vi alla försöka vara lite positiva. De som redan haft corona bör också kunna få ”stämpel” så de kan ge sig ut, och succesivt få fart på vårt samhälle. Det finns även här ”experter” som varnar att man inte vet om man kan bli smittad igen. Men hur många har blivit det? Och hur illa smittade blev de i själva verket?

Jag lovar att det kommer snart dyka upp dussintals ”experter” som ifrågasätter hur länge vaccinet verkar också. Konsekvensen av vad alla dessa olyckskorpar basunerar ut, skulle ju logiskt bli: Du kan bli smittad igen, du kan bli smittad trots att du är vaccinerad så res inte, umgås inte, besök aldrig ett kultur- eller idrottsevenemang, osv, nej fortsätt isolera dig för all framtid. Därmed kan vi alla säga farväl till ett normalt liv. Finns det ingen som noterat detta och protesterar? 

Jag tycker det är hög tid se lite realistiskt på frågan. Häromdagen föreslog jag teaterproducenten Vicky von der Lancken att visa pjäser bara för de som redan varit smittade. Ett av många exempel på vad man kan göra för att få hjulen börja snurra igen.

ANNONS

Alla restauranger slåss nu för sin överlevnad och ett sätt är att leverera hem till bostäderna. Då har man också tagit med bl a vin vilket självfallet ökar intäkten och kunderna skulle ju ändå druckit om de gått på krogen i stället. Men tro det eller ej, då har en sentida kollega till mig, en landshövding (ej i Stockholm), skrivit till regeringen för att få stopp på hemleveranser av alkohol tillsammans med maten.

Nej låt oss nu stötta, uppmuntra och se det positiva i stället och se till så vi snabbt blir vaccinerade och åter får leva ett mera vanligt liv.

Ulf Adelsohn

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS