News55

Hur är livet för yngre med demens?

En kvinna håller händerna för ansiktet. En doktorsavhandling har tittat på hur livet är för den lite dolda grupp som drabbas av demens innan de fyllt 65
En doktorsavhandling har tittat på hur livet är för den lite dolda grupp som drabbas av demens innan de fyllt 65. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 10 maj 2024Publicerad: 10 maj 2024

Personer som drabbas av demens innan de fyllt 65 brukar räknas som yngre. En ny avhandling handlar om hur det är att drabbas av kognitiv sjukdom som ung.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Yngre med demens är en lite dold grupp i samhället och att drabbas av det när man fortfarande har familj och jobb skapar en stor omställning som ställer stora krav på samhället, det skriver Äldre i centrum.

Fyra kritiska punkter

Malin Aspö vid Karolinska Institutet, KI, har i sin doktorsavhandling fokuserat på yngre med demens och undersökt hur sjukdomen förändrar deras liv.

Hon berättar att de på gruppnivå inte kunde vi inte se någon förändring i livskvalitet över tid, men att de kunde se en stor variation i hur olika individer vid olika tidpunkter skattade sin livskvalitet.

I de intervjuer som gjordes med yngre personer med kognitiv sjukdom och med deras familjemedlemmar, utmärkte sig särskilt fyra kritiska punkter.

“Dessa var relaterade till att få diagnosen, avsluta arbetslivet i förtid, inte få det formella stödet man behöver och flytt till särskilt boende”, säger Malin Aspö i en artikel på KI:s webb.

Behöver öka förståelsen

Hon säger vidare att hennes avhandling belyser komplexiteten i att hantera den förändrade livssituationen när en yngre person drabbas av kognitiv sjukdom.

ANNONS

Enligt henne är kognitiv sjukdom och demens tätt förknippat med åldrande och mycket av tidigare forskning har fokuserat på behoven hos äldre med kognitiv sjukdom.

“Min avhandling fokuserar på behoven hos yngre personer och deras närstående. Det finns ett stort behov av att öka förståelsen för yngre personer behov och jag hoppas att min avhandling kan bidra till att sprida kunskap om deras specifika behov”, säger hon på KI:s webb.

Hon berättar att delar av hennes avhandling bygger på data från ett pågående longitudinellt projekt och att hon kommer fortsätta samla in data som hon ser fram emot att framöver få analysera. 

Alzheimers och annan demens kan förebyggas

Du kan minska risken att drabbas av Stroke, Alzheimers sjukdom och andra av hjärnans sjukdomar genom att sluta röka, börja träna och stressa mindre.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS