News55

8 vägar till att finansiera ditt nya företag

Artikelbild
I samarbete med Publications IGC
News55
News55
Uppdaterad: 11 mars 2024Publicerad: 11 mars 2024

I uppstarten av ett nytt företag behöver man hitta ett sätt finansiera sitt företag innan verksamheten tagit fart och inkomsterna börjar rulla in, eller om man står i begrepp att växa. Och det finns flera sätt att skaffa kapital. Här tar vi en titt på några av dem.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Starta eget-bidrag

Det här är ett bidrag som egentligen heter ”Stöd till start av näringsverksamhet”, och är ett stöd som betalas ut i sex månader. Bidraget är till för arbetssökande och du ansöker om stödet hos Arbetsförmedlingen. Förutsättningen för att kunna få stödet är att affärsidén har förutsättningar att bli lönsam. Stödet passar bäst för småföretag.

ANNONS

Banklån

Banklån är för många den mest naturliga vägen till att finansiera uppstarten av ett nytt företag. Här finns i grunden två alternativ:

  • Företagslån.
    Ett företagslån kräver ofta att du redan kan uppvisa resultat i din verksamhet. Det kan alltså vara svårt att få ett sådant lån beviljat om man inte redan omsätter en  viss summa. Det handlar helt enkelt om att banken ser det som en alltför stor risk. Det finns undantag, men oftast gäller det då att du endast kan beviljas ett mindre belopp.
  • Privatlån.
    Ett enklare alternativ är att ta ett lån utan säkerhet, ett så kallat privatlån. Det kräver egentligen bara att du har en ordnad ekonomi och inte för många betalningsanmärkningar. Ett privatlån kräver ingen säkerhet i form av t.ex. bostaden. Det är enbart dina ekonomiska förutsättningar som avgör om du får ett lån beviljat.
    Ett privatlån brukar i regel ha ett maxbelopp på 600 000 kronor.

Investmentbolag

En lösning är också att ta in kapital från investmentbolag, eller riskkapitalbolag. Detta är en relativt vanlig modell när det gäller lite större kapitalbehov. Ofta innebär det att investeraren får en ägarandel i företaget i utbyte mot finansieringen. 

Man kan ta in kapital direkt i uppstarten. Men en idé kan vara att vänta ett tag och testa affärsidén i lite mindre skala – en modell som bevisats fungera kan innebära att du inte behöver släppa ifrån dig lika stor ägarandel.

ANNONS

Investmentbolag råder det ingen brist på. Några exempel på sådana är ALMI Invest, Investor B, Latour och Incore Invest, grundad av en av Sveriges främsta investerare inom tech-branschen Nicolai Chamizo.

ALMI

ALMI är ett företag som inriktar sig på lån till nystartade företag. De erbjuder också lån som är skräddarsydda för att expandera verksamheten. Deras lån ska ses som ett komplement till annan finansiering och de tar ut en lite högre ränta än vad bankerna gör. 

Det kan vara lite krångligt att få lån hos ALMI, mest beroende på att det är många uppgifter de behöver få in från dig. Som bland annat uppgifter om kapitalbehov och syfte, bokslut och en rad frågor om affärsidé, marknad, konkurrens, affärsmodell och mycket annat.

Crowdfunding

Crowdfunding, ibland kallat gräsrotsfinansiering, är ett relativt nytt begrepp inom startup-världen. Det började i USA men har sedan spritt sig över hela världen. Det finns fyra huvudtyper av crowdfunding: lånebaserad, donationsbaserad, delägarbaserad samt belöningsbaserad.

I stort sett går modellen ut på att den som har behov av kapital presenterar sin idé på en crowdfunding-plattform, och som privatpersoner sedan kan välja att investera små eller stora summor i. Bidragsgivare kan antingen få en belöning i någon form eller en andel i bolaget.

Affärsänglar

ANNONS

En affärsängel är en privatperson som med sina egna pengar investerar i ett nystartat företag. Det betyder ofta att denne inte bara bidrar med kapital, utan även med sin egen expertis, erfarenhet och kontakter inom branschen.

Affärsänglar blir ofta aktuella när en företagare inte längre kan driva verksamheten med sina egna medel eller lyckats etablera sig tillräckligt för att större investmentbolag eller banker ska vara villiga att bidra med kapital.

Andra sätt att skaffa finansiering

Det behöver inte bara handla om rena pengar som tillförs till företagets kassa. Det finns fler sätt att förbättra ekonomin i bolaget. Genom att till exempel leasa tillgångar frigör du kapital, som kan användas på ett bättre sätt.

Även factoring kan vara ett sätt för företaget att få in betalning för sålda varor eller tjänster snabbare. Factoring innebär att du säljer fakturorna till företag som specialiserat sig på detta. Kan du få dina kunder att betala i förskott, kanske mot en viss kassarabatt, är det ännu bättre.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS