News55

Agneta Stark: Ett ojämlikt pensionssystem är omotiverat

ENKÖPING 20130420
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 06 okt. 2017

Många av Sveriges pensionärer tvingas vända på varenda krona för att få ekonomin att gå ihop. Gruppen kvinnor över 65 år har det värst ställt ekonomiskt men det behöver inte vara så, det berättade Agneta Stark, docent i företagsekonomi, under ett SKPF-seminarium i Stockholm under onsdagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fram till 2060 kommer målgruppen 65-plus ha ökat med 1,3 miljoner vilket motsvarar en 70-procentig ökning, det framgår av statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB). Samtidigt tvingas många äldre att brottas med dålig ekonomi till följd av en låg pension, skriver SKPF-Pensionärerna. Den grupp som råkar mest illa ut är kvinnor över 65 år, det menar Agneta Stark, docent i företagsekonomi och engagerad i debatten om pensioner.

      LÄS MER: Berit Bölander, SKPF Pensionärerna: “Oacceptabelt att kvinnor har lägre pension”

Situationen har blivit värre

– I den första stora pensionsutredningen, som ligger till grund för dagens system, står det bland annat att pensionssystemet kommer bli en drivkraft för att kvinnor ska se till att höja sina löner i nivå med män. Det har inte hänt, utan det har blivit väldigt likt, men faktiskt aningen värre, sade Agneta Stark när hon talade på ett SKPF-seminarium i Stockholm under onsdagen.

Kvinnor har i genomsnitt drygt 5 000 kronor lägre pension än män. Det pensionssystem vi har i Sverige i dag baserar en pensionstagares pension på personens hela livsinkomst. Detta innebär att den som inte har jobbat heltid, gått i pension tidigt eller haft låg lön även får en låg pension. En majoritet av dessa är just kvinnor, skriver SKPF. Detta rimmar också dåligt med idén om att det pensionssystem som inrättades på 1990-talet inte skulle ta hänsyn till samhällsaspekter som gör att kvinnor får sämre pension än män, tycker Agneta Stark.

– Att inte ta hänsyn till hur förvärvslivet faktiskt ser ut motiverades på 90-talet med att pensionssystemet inte ska lösa de orättvisor som resten av samhället inte har kunnat lösa tidigare.

– Men då är mina invändningar, ett: varför inte då? Två: vi ska väl inte förvärra dem i alla fall? Och tre: med vilken kraft angriper man då de där orättvisorna för att se till, just med det uttalade syftet, att man kan leva på sin pension? sade Agneta Stark under seminariet.

      LÄS MER: Nu är kvinnornas pension slut för resten av året

ANNONS

Uppmanas att jobba några år extra

Är man låginkomsttagare är det, enligt Agneta Stark, mycket svårt att påverka sina ekonomiska förutsättningar som pensionär. Trots att många äldre uppmanas att jobba några år ytterligare för att dryga ut sina inkomster innebär det i praktiken inte mycket mer att leva på.

– Man säger att det ska löna sig att arbeta, och det gör det ju alltid, man tjänar mer pengar när man arbetar än när man inte arbetar, i nästan alla fall. Men man kan inte leva på mindre än en viss nivå, det går inte. Och det gör att skillnaden mellan de som har jobbat hela livet, men haft låg lön, och de som inte har jobbat hela livet blir väldigt liten. Inte för att det inte lönar sig att jobba utan för att det inte går att leva på mindre, sade Agneta Stark under seminariet.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför sparkonton

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]