News55

Allt fler par över 60 skiljer sig

Så lurade anställd på bank äldre på miljoner
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 06 feb. 2017

Antalet personer över 60 som skiljer sig har fördubblats de senaste 15 åren, det visar siffror från Statistiska centralbyrån. En anledning kan vara att vi lever längre och är friskare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det totala antalet skilsmässor på drygt 46 000 om året har varit relativt oförändrat de senaste åren, men bland gruppen äldre har antalet skilsmässor däremot fördubblats de senaste 15 åren, det rapporterar SVT.

– I dag är det faktiskt fler över 60 år som är skilda än som är änkor och änklingar, vilket är en historisk nyhet. Det finns inget annat land i världen där det ser ut på det viset, säger Torbjörn Bildtgård som är docent på Socialhögskolan i Stockholm, till SVT.

      LÄS MER: Därför är det viktigt att hitta vardagslyckan

Vi lever allt längre och mer hälsosamt 

Omkring 4 000 personer över 60 år skiljde sig under de senaste 15 åren, enligt siffror från Statistiska centralbyrån. En anledning till att äldre i större utsträckning separerar är att vi idag både lever ett längre och friskare liv än tidigare. En annan förklaring kan vara att de äldre som begär skilsmässa idag var unga på 1970- och 80-talen då det blev mer accepterat att skilja sig.

Enligt Torbjörn Bildtgård kommer antalet skilsmässor att fortsätta att öka i flera år framöver.

– Skilsmässogenerationerna har än så länge inte fyllt upp alla ålderskullar över 60. Så skilsmässotalen bland de äldre kommer troligen att fortsätta, säger Torbjörn Bildtgård till SVT.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS