News55

Anställda ska flyttas ut på landsbygden – men cheferna sitter kvar

Artikelbild
Foto: Hasse Holmberg & Anders Wiklund / SCANPIX
Sverker Olofsson
Sverker Olofsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 03 jan. 2017

"Att de nationella medierna kallar det mesta utanför de tre stora städerna för landsbygd är inget annat än en centralistisk värdering som är till skada för oss som lever här"

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

2017 bör bli året då regeringen visar vad man menar med att 10 000 statliga jobb skall flyttas från storstäderna (främst Stockholm) ut i landet. Det är bra, det är på tiden, men det blir svårt.

Svårt eftersom lika många kommer att känna sin trygghet hotad. Samma känsla som många tiotusentals människor känt när strömmen gått åt andra hållet de senaste årtiondena. Det är verkligen ingen tröst, men vi har kanske lärt oss något om vad ett orättvist samhälle leder till. Vi kanske till och med lärt oss vad människor behöver för hjälp när en ”tvångsförflyttning” närmar sig.

Svårt blir det nog också att hantera oförstående medier med hjärtat i storstaden. Jag tänkte på det när jag lyssnade på utmärkta ”God morgon, världen” under julhelgen. Dom pratade just om jobb som skall flyttas från Stockholm till landsbygden.

Exemplet blev Fastighetsmäklarnämnden som skall flyttas till Karlstad. Är Karlstad landsbygd? Nä, Karlstad är en modern universitetsstad med bästa tänkbara förutsättningar. Att de nationella medierna kallar det mesta utanför de tre stora städerna för landsbygd är inget annat än en centralistisk värdering som är till skada för oss som lever här.

      LÄS MER: “Jag vill ha min polis tillbaka!”

Landsbygden är underbar, men man bör ända förstå skillnaden mellan stad och landsbygd. Karlstad är en stad! Är det någon som tror att en statlig myndighet kommer att flyttas till Pengsjö (by i Vännäs kommun)?

”God morgon, världen” hade mycket intressant att säga och ännu intressantare var nog det som inte sades. Vi fick veta att Fastighetsmäklarnämnden med 17 jobb flyttar från Stockholm till Karlstad och att det är exakt lika många jobb som Riksrevisionens ledning i samma veva flyttar i andra riktningen – från Karlstad till Stockholm! Vi fick också veta att statliga verk som tvingas flytta ut sina huvudkontor snart flyttar tillbaka staber till Stockholm eftersom cheferna vill ha sin arbetsplats där. VA?

“Va!” säger jag! Regeringen har ju sagt att statliga jobb måste spridas över hela landet om Sverige skall hålla ihop. Egenmäktiga tjänstemän jobbar i rakt motsatt riktning. Handlar det inte om ren obstruktion? Vem har makten?

ANNONS

      LÄS MER: “I sjukvården ska en pensionär vara lika viktig som en VD”

Sunne dök också upp i programmet. Jag kan lätt föreställa mig Sunnes problem med neddragen försäkringskassa, försvunnen polis och många andra besvikelser. Kommunalrådet tyckte att satsningen på Karlstad är fel så länge inga jobb går till Sunne. That’s it! Reportern glömde fråga om det varit bättre att jobben stannade i Stockholm.

Apropå Karlstad. Konsumentverket flyttade dit för rätt många år sedan. Inte hela Konsumentverket. Tidningen och ett testlaboratorium blev kvar. Oron var stor. Hur skall man hitta kompetens och hur skall det gå att jobba därifrån? Konsumentverket fungerade bra i Stockholm, men det fungerar bättre i Karlstad. Unga, sugna och välutbildade medarbetare höll, och håller fortfarande, hög fart i konsumentarbetet. Verket har utvecklats och gör så vitt jag förstår ett utmärkt jobb.

Har ni någonsin tänkt tanken att det till och med kan vara till nytta att ha lite distans till all makt som finns i centrum och inte vara en del av den?

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS