News55

Fyllt 67? Då får du lönetillägg på 3 500 kronor – i månaden

En äldre kvinna jobbar vid ett skrivbord. Kommunen vill ha kvar äldre medarbetare och ger därför ett lönetillägg till de medarbetare som vill jobba kvar även när de nått riktåldern
Kommunen vill ha kvar äldre medarbetare och ger därför ett lönetillägg till de medarbetare som vill jobba kvar även när de nått riktåldern. (Foto: RDNE Stock project/Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 08 jan. 2025Publicerad: 08 jan. 2025

Sedan i somras erbjuder Piteå kommun ett lönetillägg till medarbetare som fortsätter arbeta efter att de fyllt 67.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi lever i genomsnitt längre och därför behöver arbetslivet förlängas, en riktålder som anpassas efter medellivslängden ska därför styra när vi tar ut vår pension.

Lönetillägg

Men hur får vi fler att jobba längre? Sedan den 1 juni 2024 erbjuder Piteå kommun ett lönetillägg till de som fortsätter jobba efter 67 och hittills har över 100 personer nappat, det skriver Dagens Samhälle.

HR-chefen Catrine Granberg tycker att det är ett bra utfall.

Det lönetillägg som Piteå kommun ger medarbetare från och med det år de fyller 67 är ett sätt att motivera dem att jobba kvar och motverka normen att arbetslivet tar slut vid 65.

Att förlänga arbetslivet handlar både om att klara den kompetensförsörjning som finns i kommunen och om värdet att ha kvar medarbetare med kompetens och lång erfarenhet i sitt yrke.

Piteå kommuns lönetillägg är på 3 500 kronor i månaden för en heltidsanställning och för timanställda är det 21,21 kronor i timmen.

Sänkt arbetsgivaravgift

ANNONS

Det är upp till varje förvaltning i Piteå kommun att besluta om de vill erbjuda tillägget och väljer de att göra det är det närmaste chef som avgör om det går.

Kommunens lönetillägg finansieras med hjälp av den sänkta arbetsgivaravgiften för arbetare från och med det år de fyller 67 år.

“Lönetillägget är absolut en bonus, men det är inte anledningen varför jag jobbar. Jag hade jobbat med detta oavsett. Det bästa med mitt jobb är att man fortfarande lär sig nya saker och jag kanske jobbar så länge att de får fixa en rullatorparkering”, sade elevassistenten Ulla Christoffersson i ett pressmeddelande i juni.

Catrine Granberg, sade då att de hoppas att fler medarbetare väljer att stanna kvar lite längre, samt att de har ett stort behov av personal men att det är tufft att rekrytera eftersom de konkurrerar med många andra.

“Som arbetsgivare värdesätter vi också all erfarenhet och kompetens som våra seniora medarbetare har, de är otroligt viktiga”, sade hon i pressmeddelandet.

Jobb till riktåldern ger bara halva slutlönen

Nya beräkningar visar att det inte kommer räcka att jobba ända fram till riktåldern, det kommer inte ge tillräckliga pensioner.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]