News55

Elisabet Höglund: Jag hatade att vara på "Rapport"

Artikelbild
STOCKHOLM 20101011
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 17 feb. 2016

Journalisten Elisabet Höglund, 71, berättar i en stor intervju om sin uppväxt, med en pappa som var alkoholist och en mamma som piskade henne, och om karriären. – Jag hatade att vara på "Rapport" och den sista tiden kändes mycket som mobbning, säger hon till Expressen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För andra året i rad har Elisabet Höglund kammat hem segern i SVT:s “På spåret”. I en stor intervju med Expressen säger hon att det varit som en revansch att få visa vad hon kan och få så mycket kärlek från tittarna.

Blev piskad av sin mor

Hon berättar för tidningen om sin uppväxt; skolkamraterna som mobbade henne för att hon var tjock, en far som var alkoholist och en mor som inte gav henne kärlek utan tvärtom piskade henne när hon hade varit “olydig”. Eftersom hennes mamma ofta var sjuk och hennes pappa inte kunde ta hand om henne blev det även turer på barnhem.

– På det ena barnhemmet ville föreståndarinnan tvångsbanta mig. Jag fick stå upp och äta så att alla andra kunde se mig och det var oerhört kränkande. Men med tanke på det jag har varit med om har jag ändå klarat mig bra. Jag tillhör inte precis samhällets olycksbarn. Man behöver inte bli en loser bara för att man haft en svår uppväxt, säger Elisabet Höglund till tidningen.

“Jävla karriärist”

Hon beskriver även sin första tid som journalist på Västgöta-Demokraten i Borås:

– De första åren var jävliga. Jag kom indansande på redaktionen i cykelbrallor och det var egentligen bara chefredaktören som tyckte att det var en bra idé att anställa en akademiker som inte var journalist. Facket var emot mig och det märktes inte minst när jag 32 år ung blev ombedd att söka chefredaktörstjänsten.

Elisabet Höglund berättar vidare att hon jobbade från nio på morgonen till tio på kvällen varje dag och att hon i praktiken redan gjort chefredaktörens jobb i ett halvår samtidigt som hon fyllt halva tidningen.

ANNONS

– Facket kallade mig för “jävla karriärist” och ansåg att jag var för ung, varefter den tre år yngre Ebbe Carlsson fick jobbet. Det handlade med andra ord inte om ålder, utan om kön. Trots att jag visste att jag hade alla emot mig sökte jag ändå tjänsten för att visa att det inte var viljan det var fel på från min sida.

Mobbad på arbetsplatsen

Det visade sig bli fler gånger som Elisabet Höglund skulle känna sig motarbetad inom arbetslivet. Hon säger att den sista tiden på Rapport kändes som mobbning.

– När jag precis slutat vid SVT kände jag mig deprimerad och undrade vad jag skulle göra med resten av mitt liv. Jag hatade att vara på “Rapport” och den sista tiden kändes mycket som mobbning, säger hon till Expressen, och förklarar att hon nu har fått känna revansch genom att ha vunnit “På spåret” två gånger i rad.

– Det har verkligen varit en revansch att få visa vad jag kan och få så mycket kärlek från tittarna.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS