News55

Här väckte pensionär upp kritikstorm mot banker

Artikelbild
Martina Holmberg / TT
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 02 apr. 2022

En 78-årig doktor drabbad av Parkinsons sjukdom har dragit igång en större protestvåg mot banker. Han menar att den digitala världen tagit bort det mänskliga och att lojalitet inte längre har något värde. Uppropet har samlat över 600 000 underskrifter på två månader. Det rapporterar New York Times.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den Parkinsonsjuka 78-åriga tidigare doktorn Carlos San Juan de Laorden har väckt en proteströrelse mot bankerna i Spanien. Den pensionerade doktorn har på grund av sjukdomen svårt att trycka på knappar, vilket också gör det svårt att ta ut pengar ur en bankomat. Det i sin tur gör att han gått till banken för att kunna ta ut kontanter. Banken ändrade dock sina rutiner. För det första måste man boka en tid i banken och det gör man genom en app. För det andra så minskades öppettiderna ned.

Situationen skapade stress och var enligt Carlos San Juan de Laorden fel.

“Jag blev artigt tillsagd att jag kunde byta bank om jag inte gillade det”, säger han till den amerikanska tidningen och fortsatte.

“Jag har haft mina pengar i samma bank i 51 år, sedan jag fick min första lön, och det gör ont att se att den digitala världen har avhumaniserat oss till den grad att lojalitet har förlorat allt sitt värde.”

Carlos San Juan de Laorden startade en upprop kallat “Jag är gammal, inte en idiot”. Uppropet har på två månader samlat in 600 000 underskrifter. Uppropets kritik riktar sig mot att bankerna genom att satsa på digitala tjänster offrar de äldsta kunderna och de som är mest sårbara. Kampanjen har också fått effekt. Carlos San Juan de Laorden har suttit i en rad tv-soffor och i februari fick han skriva under ett protokoll vid finansministeriet där bankerna fastslog att de skall ha bättre service för äldre. Detta skall ske genom utökade öppettider, prioritera äldre till sina kassor och göra appar samt digitala lösningar enklare.

Kritiken har också fått bankerna att erkänna att de helt enkelt inte tänkt på de negativa effekterna av sina förändringar för vissa delar av kundkretsen.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS