News55

Marianne Rundström: Pensionsfrågan kan avgöra valet!

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 21 juni 2022

INTERVJU Över en tredjedel av valmanskåren är 60+ och nu inför årets val är plötsligt pensionärerna största maktfaktorn.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Folkkära Marianne Rundström, vårt ansikte i Gomorron Sverige i 20 år innan hon sa upp sig för att utvecklas och inte avvecklas av SVT, har i dagsläget fullt upp med jobb, och det även för förra arbetsgivaren SVT.

När jag får tag i henne skriver hon på en stor pensionsdebatt till Almedalen, där hon ska delta. 

Jag har gjort så många valrörelser i mitt liv, och äldrefrågor har aldrig fått en millimeters betydelse – Aldrig! Men nu seglar helt plötsligt pensionsfrågan upp. Den kan ju avgöra valet, faktiskt! 

Vi bestämmer oss för att börja och sluta med boken Passé – de ofrivilliga pensionärerna” från 2016, som hon skrev efter den dåliga behandlingen på SVT. 

– Jag var förbannad på det ålderistiska Sverige, som jag upptäckte då. Jag var inte riktigt medveten då att det såg ut som det gjorde, och framför allt att vi i Sverige stack ut så mycket på ett negativt sätt jämfört med övriga världen. 

Pensionärer behandlas som passé

Under åren som gått sen dess tyckte Marianne att frågan fick mer plats; att allt fler insåg det orimliga i att dagens pensionärer, som är mycket piggare och friskare jämfört med för 10-15 år sedan, behandlades som urgamla och passé. 

Men framstegen försvann över en natt när pandemin kom.

ANNONS

– Då var vi ju så sköra allihopa som var över 60-70 att vi inte ens kunde gå och handla! 

Som vanligt drogs alla över en kam för i Sverige hamnar alla över 60-65 i samma gråa massa, förklarar Marianne. 

– Jag är priviligerad som är frisk och orkar. Det gör inte alla, och där krävs det väldigt mycket politiska insatser för att skapa förutsättningar att leva gott högre upp i livet. Att göra Sverige till ett bättre land att bli äldre i.

Könskvotering har banat väg för fler kvinnor. Skulle ålderskvotering vara en lösning?

Det skulle det absolut, men man måste ta hänsyn till individen. Man kan inte jämföra mig som inte haft ett så slitsamt jobb med en kvinna som jobbat i vården till exempel. Då krävs det andra förutsättningar för att alla ska orka, och stora insatser när det gäller arbetsmiljön. 

Pensionärerna kan avgöra valet

Chocken när hon blev medveten om ålderismen och skrev boken, åren av uppmärksamhet och framgång för att äldre kan och vill, vilket sedan förbyttes i pessimism under pandemin har nu försiktigt ersatts av ett hopp om att äldre räknas. Hon och Claes Elfsberg ska för SVT göra åtta program, där varje parti får berätta vad de vill göra för pensionärerna om de vinner valet.

– Plötsligt lyssnar man på den här gruppen som är så stor! Så kanske har det vänt lite nu. Pensionärerna kan avgöra årets val. 

ANNONS

Marianne Rundström:  Delegationen för Senior arbetskraft, författare till boken: “Passé – de ofrivilliga pensionärerna” och framför allt känd TV profil. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS