Det har kommit flera rapporter om att den allmänna pensionen inte längre räcker till för att människor ska klara sig på pensionen och att fler måste jobba längre.
Mest läst i kategorin
Vi har tidigare rapporterat om att siffror från Folksam visar att en historisk bottennotering har nåtts bland yngre pensionärer som bara fått 44 procent av slutlönen i allmän pension.
Den totala pensionen, alltså den allmänna pensionen, tjänstepensionen och privat pensionssparande, har enligt Folksam dessutom sjunkit från 86 till 70 procent av lönen under 2003–2021.
Vi har tidigare rapporterat om bottenrekordet för den allmänna pensionen och om att färre pensionärer nu har tjänstepension.
I undersökningen Den allmänna pensionen fortsätter att sjunka – en rapport om pensionsnivåerna 2024, konstaterar Folksam att andelen pensionärer som har tjänstepension har minskat från 93 procent år 2014 till 89 procent år 2022.
Måste arbeta längre
Dagens PS rapporterar att kontentan av Skandias rapport Jobbonärslivet är att vi behöver fortsätta jobba ett par år efter pensionen för att få mer pengar.
För många kan det vara nödvändigt att jobba längre för att de ska klara sig, men undersökningen Chefen och arbetsmiljon, från Avonova, visar att bara 24 procent av alla organisationer har en strategi för hur de ska få sina äldre medarbetare att jobba kvar.
Hela 57 procent av cheferna svarar att de inte har någon strategi för hur äldre medarbetare ska stanna kvar i arbetslivet och 19 procent svarar att de inte vet.
Undersökningen visar också att det bara är 12 procent av cheferna som vill lägga fokus på anpassningar till olika livsstadier.
Senaste nytt
Oroande resultat
Det här är alarmerande med tanke på att riktåldern för pension höjts och successivt ska fortsätta höjas och vi förväntas arbeta allt längre.
“Det här är oroande. Inte minst med tanke på att vårt pensionssystem kräver arbete länger upp i åren, och att den utvecklingen måste kombineras med ett arbetsliv som är hållbart på lång sikt”, säger Per-Nicklas Olofsson, psykolog och organisationskonsult på Avonova, i ett pressmeddelande.
Avonova skriver i sin undersökning att ett pensionssystem som kräver att vi arbetar högre upp i åldern måste kombineras med ett arbetsliv som är långsiktigt hållbart och att svenska företag borde arbeta aktivt för att behålla äldre medarbetare så länge som möjligt.
De skriver vidare att en personalpolitik som utvecklar äldre medarbetare både bidrar till kompetensförsörjning och bemanning under längre tid, samtidigt som det främjar medarbetarnas livskvalitet och hälsa.
Prioriterar yngre medarbetare
Avonova konstaterar att bristen på strategier för att behålla äldre medarbetare kan jämföras med chefernas syn på sina yngre medarbetare.
Hela 81 procent av cheferna svarar att de anser att det är viktigt att arbeta med åtgärder som förebygger avhopp och stor personalomsättning bland unga medarbetare.
Endast 7 procent av cheferna tycker att det är mindre viktigt, eller oviktigt, och 12 procent är neutrala.
Pensionär – undvik att bli återbetalningsskyldig
Allt fler fortsätter jobba efter att de har uppnått sin pensionsålder, men för dig som blir jobbonär finns det några viktiga saker du behöver veta så att du inte blir återbetalningsskyldig.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.