News55

Arbetsförmedlingens psykolog om dystra arbetslösheten över 55+

Arbetslösheten
Till vänster: En kvinna som precis blivit av med jobbet. Till höger: Linn Svedling, psykolog på Arbetsförmedlingen.
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 22 jan. 2025Publicerad: 22 jan. 2025

Arbetslösheten slår hårt mot de äldre. E55 har intervjuat Linn Svedling, som är psykolog på Arbetsförmedlingen berättar om hur det påverkar måendet för de äldre.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är dubbelt så svårt att få jobb för de som är 55 eller äldre. Dessutom drabbar lågkonjunkturen de äldre på arbetsmarknaden värst. Det har E55 skrivit om tidigare.

MISSA INTE: Nu höjs taket för din allmänna pension – med 35 000 kronor

Dubbelt så lång arbetslöshet över 55 år

Dessutom tar det dubbelt så lång tid för en arbetssökande över 55 års ålder att hitta ett nytt jobb, från det att man skrivit in sig på Arbetsförmedlingen.

Det berättar Linn Svedling som är psykolog på Arbetsförmedlingen i E55:s intervju.

“Det tar ungefär dubbelt så lång tid att få arbete när man är 55+. 400 dagar för en nyinskriven äldre arbetssökande jämfört med 200 dagar för yngre arbetssökande”, berättar hon.

Det är en tråkig men vedertagen sanning som bland annat Senioren har berättat om tidigare och som verkar hålla i sig.

ANNONS

Aldrig högre andel av arbetslösheten

ANNONS

75 445 personer. Så många inskrivna 55-åringar eller äldre hade Arbetsförmedlingen i december 2024. Det är den högsta uppmätta siffran på 2000-talet förutom under pandemiåren 2020-2021, enligt uppgifter som E55 begärt ut.

Och som andel av den totala arbetslösheten har personer över 55 år aldrig varit mer överrepresenterade än nu.

Var femte arbetslös svensk som är inskriven på Arbetsförmedlingen just nu är över 55. Det har E55 skrivit tidigare.

Fördomsfulla arbetsgivare?

“Det finns föreställningar bland arbetsgivarna om att prestationen sjunker med åldern. Vissa arbetsgivare tror att äldre personer har svårare att lära sig nya saker och att man kanske arbetar långsammare. Man kanske inte vill satsa utbildning och handledning på en person som bara har tio yrkesverksamma år framför sig men då ska man komma ihåg att en arbetstagare idag normalt stannar mellan tre och fem år på en arbetsplats. En 55-åring med god hälsa kan ha tolv år kvar i yrkeslivet och vara mindre benägna att byta arbete jämfört med någon som är yngre”, säger Linn Svedling till E55.

Arbetslösheten och psykisk ohälsa

En person som har ett gott socialt nätverk, god ekonomi, god hälsa och hög aktivitetsnivå har ett bra skydd mot psykisk ohälsa. Äldre personer med låg utbildning och svag ekonomi löper större risk för att drabbas av psykisk ohälsa, enligt Folkhälsomyndigheten.

“Sannolikheten för depression och ångest ökar ju mer socialt isolerad en person är”, säger Linn Svedling till E55.

ANNONS

Arbetslöshet: Ett stigma

Det kan vara stigmatiserande att inte ha ett jobb, berättar hon.

“En av de första frågorna som ställs när man möter nya personer är: ”Vad arbetar du med?”. Arbete är viktigt för hur man uppfattar sig själv och presenterar sig för andra. Många skäms för att säga att de inte har ett arbete”, säger hon till E55.

Många behöver ett arbete för att upprätthålla goda vanor och rutiner men också som källa till social samvaro. Det varnar även Arbetsmiljöverket för.

Pandemin visade tydligt

“Det blev nog tydligt för många under pandemin hur stor del av ens vardagliga sociala behov som faktiskt uppfylls av kollegorna. Ekonomin blir ofta ansträngd som arbetslös och man kan behöva anpassa sig till en ny livsstil”, avslutar Linn Svedling.

En annan bieffekt av arbetslöshet är att man tyvärr blir van vid att få avslag.

“Det krävs många jobbansökningar innan man till slut får ett arbete och fram till dess får man stå ut med många avslag och oftast inte några besked alls. Tillvaron upplevs ofta som orosfylld och oförutsägbar”, varnar Linn Svedling.

ANNONS

Läs mer om ekonomi:

Nu höjs taket för din allmänna pension – med 35 000 kronor

Sänkt skatt för höginkomsttagare, tycker majoriteten av svenskarna

Lista: Så mycket sparar folk i din ålder – i månaden

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

ANNONS