Rymdforskare har nyligen gjort fascinerande upptäckter som tyder på att vårt solsystem är förbundet med andra via en “kosmisk kanal”. Genom avancerad röntgenteknik har man kunnat utforska rymden på ett helt nytt sätt.
Mest läst i kategorin
Vårt solsystem är omslutet av en enorm bubbla, “Den lokala bubblan” med en radie på 300 ljusår – en osannolik siffra, skriver Earth.com.
Ett ljusår i rymden motsvarar 9,46 biljoner kilometer. Multiplicerar man det med 300, förstår du nog hur ofantligt stor vår kosmiska bubbla är.
Bortom vår bubbla, finns många andra bubblor av liknande art i universum.
MISSA INTE: Fick nobben på 60-talet – blir nu äldst i rymden. News 55
Hur har då dessa bubblor uppstått i rymden?
Enligt Scientist Discovered, en kanal på Youtube, började vår lokala bubbla formas för 14 miljoner år sedan genom en serie explosioner, så kallade supernovor, under miljontals år.
Stjärnor i täta “stjärnesystem” slutar sina liv i gigantiska explosioner, eller supernovor. Supernovorna hör till de våldsammaste händelserna i rymden och är avgörande för dess existens och expansion.
Oerhörda mängder energi uppstår i en supernova genom neutrinoflöden, gasmassor och strålning, vilket gör att de kan lysa flera hundra miljarder gånger starkare än vår sol. Det motsvarar lyskraften i en hel galax.
En supernova som är alltför nära vårt solsystem skulle i praktiken kunna utplåna jordens existens.
Senaste nytt
Det här händer när solen dör
En stjärnas död är en långsam process. När en mindre stjärna dör, eller slocknar, kollapsar den till en mindre versioner av sig själv och blir en vit dvärg. Kol och syre bildar dess kärna som har ett tunt hölje helium och ännu ett lager väte.
När stora stjärnor exploderar blir de så kallade supernovor. Vissa är så stora och tunga att de bildar svarta hål i rymden, enligt STSCI.
Vilket öde vår stjärna solen ska gå till mötes har länge varit osäkert, i alla fall tills nu. Ett internationellt team av astronomer visar nu att när solen dör kommer den att bli en enorm bubbla av gas och stoff med en kärna i mitten, en så kallad planetarisk nebulos, skriver SVT.
MISSA INTE: Gigantisk vattenmassa i rymden – miljarder ljusår bort. Dagens PS
Den kosmiska kanalen – spännande upptäckt
Efter år av noggrann kartläggning avslöjar en upptäckt av vad som verkar vara en kanal av het plasma med väldigt låg densitet. Den tycks sträcka sig från vårt solsystem mot avlägsna stjärnsystem.
För årtionden sedan spekulerade vissa forskare i att rymden omkring vårt solsystem skulle kunna bestå av sammankopplade hålrum. Det fanns aldrig tillräckligt med data för att vara säker, men instrument som eRosita har bekräftat detta.
En rad explosioner för miljontals år sedan formade ett sammanhängande lapptäcke av interstellär materia. Det är upptäckten av en sådan tunnel av het plasma med låg densitet som har fått forskare att undra om dessa förbinder oss med andra solsystem.
Stephen Hawkings teorier om rymden
Enligt rymdforskaren Steven Hawking var det en rad händelseförlopp, Big Bangs som bidrog till att rymden uppstod.
Vad fanns före big bang?
Teorin om big bang berättar ingenting om vad som fanns innan universum. Begreppet rum uppstod först i samband med big bang och begreppet tid är betydelselöst utan rum att mäta den mot.
Läs också:
Robotpiller: Svälj en AI-robot som medicin. News 55
Därför vågar franska kvinnor mer. News 55
Toppekonomen: Så kommer världen förändras av färre födda barn. News 55
Motorvägar i rymden – så funkar det. Dagens PS
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55