Banken tjänar multum på ditt bolån och i jämförelse med hur mycket våra bolån kostar oss är vår makt som konsumenter inte proportionerlig, därför behövs lite förhandlingshjälp.
Mest läst i kategorin
Svenska banker gör rekordvinster på våra boräntor och vi kunder får rådet att förhandla, men det är inte så lätt, det skriver Andreas Cervenka i Aftonbladet.
I juli var genomsnittsräntan för alla utestående bolån enligt Statistiska Centralbyrån 4,54 procent. Enligt officiell statistik betalar vi svenskar nästan 20 miljarder kronor i månaden i boräntor.
Listräntan
Olika kunder kan betala helt olika pris för exakt samma sak eftersom räntan förhandlas mellan kunden och banken.
Banker uppger två olika bolåneräntor, listräntan och genomsnittsräntan, men listräntan borde i stället heta “hittepå-räntan”, tycker Andreas Cervenka.
Vad listräntan baseras på är oklart och alla fyra storbanker har dessutom samma listränta, den 9 september ligger deras rörliga listränta på hela 5,49 procent.
Jämfört med vad banken själv betalar är räntemarginalen 3 till 5 kronor för varje utlånad hundralapp.
Senaste nytt
Andreas Cervenkas sju frågor
När du förhandlar om din boränta med din bank bör du börja med att fråga hur många av bankens kunder i ditt postnummerområde som betalar listräntan. Om det inte är många, eller banken inte vill svara, kan du bortse från listräntan i förhandlingen.
Fråga om bankens verkliga finansieringskostnad för ditt bolån. Banken tjänar på skillnaden mellan vad den själv betalar i ränta för att låna och vad den tar ut i ränta från sina kunder.
Ett sätt som banken lånar på är genom att skapa ett värdepapper med en massa bolån, en säkerställd obligation. Fråga banken vad den aktuella räntan är på deras bostadsobligationer.
I fredags var räntan på bostadsobligationer med två års löptid 2,34 procent och 2,43 procent på dem med fem års löptid, det kan du jämföra med storbankernas genomsnittliga listränta på rörliga lån.
Ett annat sätt för banker att låna är med hjälp av sparkonton, de pengar du har på ditt bankkonto lånar du alltså ut till banken, men du får mycket lägre ränta på ditt konto än vad banken tar i boränta.
Därför kan du fråga banken varför den ska ha högre ränta än du. Nu har Handelsbanken och Swedbank 0 procents ränta på lönekonton, Nordea har 0,1 procent och SEB har 0,15 procent.
Om du låser in dina pengar på ett sparkonto på två år är räntan också låg, mellan 1,5 och 1,9 procent hos storbankerna.
Fråga banken hur hög risk den bedömer att det är att du inte ska betala, teoretiskt sett ska risken påverka priset.
Om din ränta är hög trots att banken ser risken som låg ska du fråga varför det är så. För bankerna verkar det i princip vara riskfritt att låna ut till bostäder, i alla fall om man utgår från deras förluster.
Fråga banken vad som är den genomsnittliga räntan för personer som har samma ålder, belåningsgrad, inkomstnivå och postnummer som du.
För att veta om det du ska betala är rimligt behöver du veta vad andra i samma situation som du betalar.
Om du vill flytta ditt lån till en annan bank måste du betala en så kallad ränteersättningsskillnad. Fråga banken vad den har för kostnad för att lösa in ditt lån, det kan bli dyrt.
Be banken specificera exakt vad bankens direkta utlägg skulle bli om du skulle flytta ditt lån, om banken inte kan göra en sådan uträkning finns det ingen anledning att betala denna straffavgift.
Banker har i dag ett stort övertag över sina kunder och dessa frågor bör ställas till alla banker och de bör kunna svara på dem, det skriver Andreas Cervenka i Aftonbladet.
Bankens kunder får inte förhandla om sin boränta
Swedbanks kunder som vill förhandla om sin rörliga boränta, vars bindningstid är tre månader, får veta att det inte går.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.