News55

Därför ska du undvika att köpa bitcoin

Risker med att köpa bitcoin
Finansinspektionen varnar för att köpa krypto, som till exempel bitcoin. Foto: Stina Stjernkvist / TT
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 16 apr. 2024Publicerad: 16 apr. 2024

Finansinspektionen varnar för att investera i kryptovalutor, som exempelvis bitcoin, och listar fyra skäl till att inte köpa krypto.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Myndigheten uppger att det är mycket riskabelt att investera i kryptovalutor. Bakgrunden är att det cirkulerat mycket tips i sociala medier den senaste tiden kring just den här typen av valuta. 

– Marknaden svänger kraftigt och det är svårt att värdera de flesta kryptotillgångar på ett säkert sätt. Risken att förlora sina pengar är stor, säger Charlotte Fried, enhetschef för Betalanalys och policy på FI.

FI betonar också att det regleringar av kryptomarknaderna är på gång, men att det trots det kommer att vara fortsatt mycket riskabelt för konsumenter att investera i valutorna. 

Argument för att undvika krypto

FI har listat fyra skäl till att inte investera i kryptovalutor. 

För det första är konsumenterna dåligt skyddade. 

För det andra kan värdet sjunka snabbt. 

För det tredje har utvinningen av bitcoin exempelvis, som är den största kryptovalutan, en negativ miljöpåverkan då det krävs mycket elkraft för att skapa valutorna. 

ANNONS

Läs mer: Svantesson ser många risker för svensk ekonomi

Det senaste skälet som myndigheten anger är risk för penningtvätt och terrorismfinansiering. 

Enligt myndigheten används kryptotillgångar till just penningtvätt och finansiering av terrorism. Det sker transaktioner utan mellanhänder vilket gör det svårt för myndigheterna att följa kapitalet. Hela området är därför högintressant för kriminella aktörer.

ANNONS

Kryptomarknaden har växt rejält senaste åren

Trots kursuppgångarna för krytpovalutorna och att de varit mycket omskrivna är det fortsatt en mycket låg andel av befolkningen som har investerat i området. Enligt FI:s hushållsundersökning från förra året hade blott 6 procent av de svenska hushållen investerat i kryptoområdet. 

Ett stort problem för kryptoområdet är att det saknas konsumentskydd. Detta är dock något som myndigheterna arbetar på.

Det nya regelverket som är på gång går under namnet Mica-förordningen. FI menar dock att området fortsatt kommer att ha högt risk trots att man reglerar investereringarna. 

ANNONS

Området är hisnande stort. Den globala kryptomarknaden bedöms enligt Coinmarketcap vara gigantiska 2,42 biljoner dollar, motsvarande 26,3 biljoner kronor. Bitcoin är den överlägset största valutan följt av ethereum och tether. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS