News55

Därför ska vi ge av vårt överflöd

Foto: AP
Stefan Einhorn
Stefan Einhorn
Uppdaterad: 19 aug. 2015Publicerad: 19 aug. 2015

Filosofen Peter Singer har presenterat ett problem som vi alla kan fundera över. Låt säga att du är ute och promenerar en solig höstdag. Du är lite extra glad över de nyinköpta italienska skorna som ger ditt steg en extra spänst. De har i och för sig kostat flera tusen kronor, men det var de värda, tänker du, samtidigt som du passerar en damm.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I nästa sekund upptäcker du ett barn i vattnet som desperat kämpar för sitt liv. Du inser att om du kastar dig i kommer barnet att överleva, men dina fina nya skor blir förstörda. Hur gör du?

Jag tror att i stort sett alla svarar samma sak – att vi offrar tusenlapparna för att rädda barnet. Ett okänt barns liv är mer värt än ett par nya skor, oavsett vad de har kostat. Antagligen skulle vi ha svårt att leva med oss själva om vi bara hade gått vidare. Och känslan av att vara en hjälte ska vi inte negligera.

Det märkliga är att vi ständigt kan rädda ett barns liv med hjälp av några tusenlappar, men vi gör det inte. Varje år dör cirka sju miljoner barn under fem års ålder i världen. Vanliga orsaker är komplikationer i samband med förlossning samt infektioner. Dilemmat är att det står i vår makt att rädda deras liv, om vi gör egna uppoffringar, stora som små. Problemet är att vi inte alltid gör det.

Eftersom jag själv har startat en stiftelse som stöder forskning vars syfte är att minska barnadödligheten i världen har jag talat med många människor om att hjälpa till. Ni behöver inte ge via den stiftelsen men ni måste bidra på något sätt för att minska lidandet i världen, brukar jag säga. Jag får högst skiftande svar. Jag har mött människor som har lite och ändå ger av sina begränsade resurser medan andra, som har mycket, inte alltid tycker att de har råd eller lust.

Men varför ska vi bry oss om att rädda liv eller minska lidande? Kan vi inte bara koncentrera oss på de som står oss närmast; vår familj, våra vänner, oss själva? Svaret är att det finns flera starka skäl att ge:

  1. Av medkänsla med vår nästa kan vi dela med oss till dem som har det sämre.
  2. För att vi njuter av det. Undersökningar med magnetkamera har visat att när vi donerar pengar till välgörande ändamål aktiveras ett belöningscentrum i hjärnan.
  3. För att vi själva gagnas av att leva i en bättre värld.
  4. Framtidens dom. Lika hårt som vi idag fördömer slaveri kan framtiden komma att döma oss för att vi inte gjorde mer för våra systrar och bröder i fattigare områden av jorden.
  5. Det är vår natur. Att ge av sitt överflöd till andra är en evolutionärt framselekterad egenskap som människan delar med andra djurarter.
  6. För att uppmuntra andra att ge.

Hur kommer det sig att människor som lever i överflöd, ibland med förmögenheter i mångmiljonklassen, inte ger till dem som har det svårt? Eller ger så lite att deras rikedom i stort sett förblir opåverkad? Säkerligen är det ett flertal faktorer som ligger bakom deras beslut, men en är antagligen att de inte tar in att människor som de kunnat rädda till livet tvingas lida och dö.

Det sägs att en enda handling kan göra hela skillnaden i en annan människas liv. I verkligheten tänker nog många människor tvärtom, att de bara är en enda liten individ som inte kan åstadkomma stordåd. Den judiska skriftsamlingen Talmud säger: ”Att rädda en människas liv är som att rädda en hel värld”. Att rädda en individs liv innebär nämligen att man också räddar den människans barn, och barnbarn, ja, hela det livets träd som denna människa kommer att ge upphov till.

ANNONS

Så ge av ditt överflöd. Det kanske är den viktigaste handling du utför i ditt liv.
Stefan Einhorn är professor vid Karolinska Institutet samt författare.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Is i magen? Då vill du inte missa de här fonderna

Vi har redan pekat ut några fonder som lyst lite extra i höstmörkret. Även flaggat för hur du som sparar kan tänka kring risk. Nu kommer ännu ett fondtips – och det kan kanske överraska. Fondskolan fortsätter. Denna gång i Europa. Överraskande? Ja, kanske. Tittar vi på svenska sparare tenderar de nämligen ofta att välja […]