News55

Därför ska vi inte ha folkomröstning om Nato

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 27 apr. 2022

Flera ledarsidor motsätter sig en folkomröstning inför ett Natomedlemskap. EU och västvärlden bör välkomna ryska ingenjörer, skriver ledarskribenten i Göteborgs-Posten. Det är några ämnen i onsdagens dagspress.

ANNONS
ANNONS

Den svenska Natofrågan bör inte avgöras i en folkomröstning, anser Dagens Nyheters ledarredaktion. Det vore oansvarigt att pressa in en folkomröstning innan Sverige, tillsammans med Finland, skickar in en ansökan i slutet av juni. De som kräver detta har missförstått hur en representativ demokrati fungerar, skriver tidningen.

Även PM Nilsson i Dagens Industri är kritisk till folkomröstning i Natofrågan. Det är bara fyra av 30 medlemsländer som har folkomröstat inför medlemskap. Säkerhetspolitikens inriktning anses nämligen vara ett regeringsansvar och Sverige har aldrig tidigare folkomröstat om sin säkerhetspolitik.

Sedan Ryssland invaderade Ukraina har många ryssar lämnat hemlandet. Många av dessa är unga och högutbildade. Västvärlden bör ta tillfället i akt och öppna upp för kvalificerad arbetskraftsinvandring, menar Göteborgs-Postens Håkan Boström. “Att utarma Ryssland på humankapital är ett betydligt mer realistiskt påtryckningsmedel än att hoppas på att det ryska folket skulle resa sig mot sina egna ledare som svar på isoleringen – det sistnämnda står i strid med både grundläggande psykologi och historisk erfarenhet”, skriver Boström i dagens ledare.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS