News55

De handlar mest på Systembolaget

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 27 jan. 2017

Systembolagets försäljning i liter per invånare har sjunkit i många av Sveriges län. Men i Jämtland har försäljningen tvärtom ökat med 15 procent sedan 2010. Det visar statistik från Systembolaget.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under förra året uppgick Systembolagets totala försäljning på drygt 480 miljoner liter och då ingår alla sorters drycker som finns i bolagets sortiment. Om siffran slås ut på Sveriges alla invånare blir det ungefär 48 liter per person, en siffra som har legat konstant sedan 2010. Men skillnaderna mellan Sveriges län är stora.

– Eftersom det här handlar om summan av alla drycker i liter är det svårt att uttala sig om vad skillnaderna mellan länen beror på. Men generellt sett kan man säga att det är vanligare i södra Sverige att åka till Tyskland och handla alkohol, vilket kan förklara den lägre försäljningen i till exempel Skåne, säger Björn Trolldal, alkoholforskare på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaforskning (CAN), till Nyhetsbyrån Siren.

      LÄS MER: Jag vande mig vid pappa slog mamma – hela livet

Jämtarna handlar mest på Systembolaget

Jämtarna är Systembolagets flitigaste besökare. I länet har den totala försäljningen i liter per invånare ökat med 15 procent sedan 2010. I Värmland har försäljningen de senaste sex åren ökat med 10 procent och ligger i nuläget på 81 liter per invånare. Skåne hade den lägsta försäljningen per person under förra året, 31 liter.

Däremot har rikssnittet varit oförändrat sedan 2010.

– Att försäljningen har varit stabil i landet som helhet stämmer även med våra uppgifter som baseras på försäljning i ren alkohol per invånare för hela Sverige, säger Björn Trolldal, alkoholforskare på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaforskning (CAN), till Nyhetsbyrån Siren.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS