News55

DI: Ansvarslöst av sjunde AP-fonden

Artikelbild
Petra Lundgren
Petra Lundgren
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 13 dec. 2021

LEDARSVEPET 13/12 Dagens industri tar upp ett uttalande från svenska pensionsfonden AP7 som anses vara ansvarslöst.

ANNONS
ANNONS

Dagens industris ledare anser att svenska pensionsfonden AP7 uttalande om att finska företaget Wärtsilä är ansvarslöst och strider mot uttalade intressen hos svenska staten. Detta sedan hållbarhetsstrategen berättat att hon svartlistar företaget, som är världsledande på marin teknik, efter ha fått veta att företaget tillverkar propellrar till amerikanska utbåtar med kärnvapen ombord och att företaget på så sätt är inblandad i kärnvapenproduktion.

Cykla är bra både för hälsan och miljön. För att få fler att cykla har många kommuner satsat på hyrcyklar. Men de har inte använts i den omfattning som kommunerna hoppats på och/eller så har de stulits och förstörts. Expressens ledare anser att kommunernas projekt med hyrcyklar ska skrotas. För att få fler att cykla behövs det bättre infrastruktur för cyklister, anser ledaren. 

Aftonbladets ledare tycker att Stockholm borde bli mer som Malmö. Malmö har framgångsrikt lyckats med att få ner antalet skjutningar och det gör att det finns resurser att utreda andra brott. Projektet heter “Sluta skjut”. Strategin är hämtad från en amerikansk modell och bygger på att skapa dialog med våldsamma aktörer. 

Sydsvenskans ledare tar upp den nya visselblåsarlagen som börjar gälla från fredag. Den ska både underlätta och stärka skyddet för den som larmar och bakgrunden till lagen är ett EU-direktiv. Ledaren anser att både visselblåsare och öppenheten behöver denna lag. 

Demokratins 100-årsjubileum är på tapeten i NSD:s ledare. I fokus står Elin Wägner som kämpade för rösträtt. Hon blev en tydlig inspirationskälla för tidigare talmannen och S-ministern Thage G Peterson och han påminner om hennes arbete i boken Elin i mitt liv: Om Elin Wägner och mitt unga jag som kom ut 2021. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS