News55

DI: Då står vi skyddslösa inför rysk aggression

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 11 apr. 2022

Det vore en säkerhetsskandal om Sverige inte gick med i Nato, enligt ledarskribenten i Dagens Industri. Det saknas koordination och ett tydligt ledarskap inom utrikespolitiken, menar Svenska Dagbladet. I Dagens Nyheter vacklar en kolumnist. Det är några av rubrikerna på dagens ledarsidor.

ANNONS
ANNONS

Dagens Industri går tillbaka historiskt och gräver i mytbildningen om svensk neutralitet och ideologiseringen av alliansfriheten. Neutraliteten under andra världskriget var full av undantag och kompromisser och alliansfriheten under kalla kriget var en kuliss. Sverige har dock inga garantier om militär hjälp och att stå utanför Nato är att stå skyddslös inför rysk aggression, skriver PM Nilsson. “Det är en säkerhetsskandal om Sverige med hänvisning till sin märkliga historia väljer att stå utanför”, avslutar han ledaren.

Även Svenska Dagbladet skriver om ett svenskt Nato-medlemskap, men med fokus på hur politikerna hanterar frågan. SvD:s Tove Lifvendahl tycker att det saknas koordination i utrikespolitiken och Magdalena Andersson måste tydliggöra vem som leder regeringen i Sverige. “Magdalena Andersson, Ann Linde och Peter Hultqvist springer ut och in på den utrikespolitiska scenen till synes helt utan inbördes koordination. Det behöver bli tydligt vem det är som kör”.

 Andrev Walden i Dagens Nyheter var övertygad om att världskrig måste undvikas till varje pris, men nu har han börjat tveka. Ögonblicksbilderna och historierna om mördade barn, våldtäkter och mammor som flyr med sina barn påverkar och påminner folk om hur krig faktiskt ser ut. “Jag kan fortfarande motivera för mig själv varför risken för ett världskrig väger mer än barnen men jag blir sämre på det för varje dag som går”, skriver gästkolumnisten.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS