News55

Drabbad fattigpensionär: ”Sverige förföljer de äldre”

Artikelbild
STOCKHOLM 2015-10-01
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 28 juni 2016

– Jag har 10 314 kronor i pension efter att ha jobbat i 50 år, EU:s fattigdomsgräns ligger på 11 830 kronor. Det skriver 70-åriga Ann Helena Rudberg i Expressen.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Bara Sverige förföljer de äldre, skriver journalisten och pensionären Ann Helena Rudberg i Expressen. Hon har jobbat i mer än 50 år och liksom två miljoner andra pensionärer i Sverige betalar hon mer skatt än de som arbetar.

– Skamligt. Vi avstod löneutrymme för att i stället betala avgifter till våra pensioner. Pension är uppskjuten lön. Det enda partierna vill göra före nästa val är att höja pensionsåldern, skriver Ann Helena Rudberg.

      LÄS MER: Tredubblad fattigdom bland Sveriges äldre

Gratis läkarvård och tandvård i Tyskland

Hon påpekar att hon, om hon hade bott i Portugal, skulle betalat noll kronor i skatt och i Frankrike 14 procent. I Tyskland betalar en pensionär 17 procent mindre i skatt än löntagare, enligt Rudberg som beskriver hur läkarbesök och mediciner inte kostar någonting där, inte heller tandläkaren vid vanliga lagningar. När 53 länder undersöktes fanns det inget land som lät pensionärer betala mer i skatt än de arbetande.

– Jag har en fattigpension på 10 314 kronor i månaden efter skatt, skriver Ann Helena Rudberg.

      LÄS MER: Samma inkomst för pensionärer och den som aldrig arbetat

231 000 pensionärer under fattigdomsgränsen

ANNONS

– EU:s fattigdomsgräns ligger på 11 830 kronor per månad i år. Så mycket ska en person ha i disponibel inkomst för att klara sig. Efter skatt. Men Sverige har högre levnadsomkostnader än många andra länder inom EU.

– Pensionsmyndigheten har beräknat i år att 231 500 pensionärer lever under fattigdomsgränsen i Sverige. Så en del måste redan ha emigrerat, utomlands eller till himlen, för förra året var fattigpensionärerna kring 250 000, skriver Ann Helena Rudberg.

Ann Helena Rudberg avslutar med att citera Olof Palme – ”Politik är att vilja” – och ställer frågan:

– Varför vill inte ni som sitter i regering och riksdag att fattigpensionärer ska kunna leva i Sverige?

      Club55: Få koll på hälsan via Hälsotest XL till bästa pris hos Werlab

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS