News55

E-handelsbolag sänker helårsprognoser

Artikelbild
e55
e55
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 09 juni 2022

Stockholmsbörsen sjunker i öppningen på torsdagen. I nyhetsflödet noteras att e-handelsbolaget Boozt sänkt sina prognoser för helåret 2022 rejält, både avseende intäkter och resultat. Energilagringsbolaget Azelio varslar 100 anställda för att sänka kostnaderna med 150 miljoner kronor. Bolaget ser också ett lägre kapitalbehov än tidigare.

ANNONS
ANNONS

Efter 25 minuters handel var OMXS30-indexet ned 0,46 procent till 2 060,45. Indexet har under dagen rört sig inom intervallet -0,57 procent som lägst och -0,31 procent som högst.

Breda OMXSPI var ned 0,62 procent.

Affärer:

Svenska Myndighetsbyggnader, som till hälften ägs av fastighetsbolaget SBB, har i hemlighet gjort en av Sveriges största fastighetsaffärer i år. Bolaget har köpt fastigheter av det privata bolaget Lilium i Sundsvall för 2,6 miljarder kronor, rapporterar Dagens industri.

Företagsnytt:

Hjälmsäkerhetsbolaget Mips har uppdaterat sina finansiella mål inför torsdagens kapitalmarknadsdag. Bolaget siktar nu på att nettoomsättningen ska överstiga 2 miljarder kronor år 2027 med en rörelsemarginal på över 50 procent. De tidigare målen var att organiskt öka nettoomsättningen till 1 miljard kronor år 2025 med en rörelsemarginal på över 40 procent. Mips ser nu en utökad fokusmarknad på totalt 195 miljoner hjälmar, jämfört med tidigare 130 miljoner.

E-handelsbolaget Boozt sänker sin prognos för helåret 2022 rejält för att återspegla en avmattande konsumtion drivet av en försämrad köpkraft, fortsatta störningar i leveranskedjan och stigande inflation. Boozt räknar nu med en nettoomsättningstillväxt för helåret 2022 i intervallet 10-15 procent, jämfört med tidigare 20-25 procent och ett justerat rörelseresultat, ebit, på mellan 235-285 miljoner kronor, jämfört med tidigare 365-420 miljoner kronor, motsvarande 3,5-4,5 procent i justerad rörelsemarginal.

Amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har beviljat särläkemedelsstatus (ODD) för för Immunicums ilixadencel som behandling av gastrointestinala stromacellstumörer (GIST), skriver bolaget i ett pressmeddelande.

ANNONS

“Denna ODD kommer att stödja ytterligare utveckling av ilixadencel, inklusive en fas 2-studie som Immunicum för närvarande förbereder med ilixadencel i kombination med tyrosinkinashämmare vid GIST”, kommenterar bolagets forskningschef Jeroen Rovers.

Fettbolaget AAK har emitterat ett icke-säkerställt obligationslån om 800 miljoner kronor med en löptid på 3 år. Lånet har en rörlig ränta om 3 månader Stibor plus 165 baspunkter.

Diagnostikbolaget Q-linea har lämnat in en 510(k)-ansökan till amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA om marknadstillstånd. Q-lineas ASTar Instrument och ASTar BC G-Kit är CE-märkta men saknar godkännande för försäljning i USA.

Den amerikanska kapitalförvaltaren Carval Investors går in med över en miljard kronor i solenergibolaget Svea Solar med målet att investera i solparker i Europa samt mångdubbla omsättningen. Det rapporterar Dagens industri.

Sverige:

Industriproduktionen i Sverige ökade med 0,1 procent i årstakt i april. I mars steg de med 0,8 procent. Även landets industriorderingången ökade i årstakt med 7,4 procent i april, vilket kan jämföras med en ökning på 6,5 procent för månaden innan. 

Sveriges BNP-indikator ökade i årstakt med 2,5 procent i april. I mars steg indikatorn med 2,1 procent. Även hushållskonsumtionen i landet ökade med 7,5 procent i årstakt i april. I mars steg de med 3,1 procent.

Den svenska bostadsmarknaden visar lägre priser på bostadsrätter med 1 procent i maj medan villapriserna var oförändrade. Prisutvecklingen på årsbasis visar ökningar på +5 procent för bostadsrätter och +6 procent för villor.

ANNONS

Aktierekommendationer

Société Générale inleder bevakning på EQT med behåll och riktkurs 305 kronor.

AktieKursförändringKommentar
Immunicum30,4 %FDA beviljar särläkemedelsbeteckning för ilixadencel för behandling av GIST
Attendo4,2 %Nordea återupptar bevakning med köp och riktkurs 40 kronor
Q-linea3,7 %Bolaget lämnar in ansökan till FDA om marknadstillstånd
Humana3,6 %Nordea återupptar bevakning med köp och riktkurs 75 kronor
EQT-1,1 %Société Générale inleder bevakning med behåll och riktkurs 305 kronor
SCA-2,6 %Carnegie sänker till sälj (behåll)
Mips-2,8 %Nytt mål att omsätta 2 miljarder kronor 2027 med rörelsemarginal på över 50 procent
Stora Enso-3,9 %Carnegie sänker till behåll (köp)
Azelio-10,1 %Varslar 100 anställda för att sänka kostnaderna med 150 miljoner kronor, ser lägre kapitalbehov än tidigare
Boozt-16,1 %Sänker sin prognos för helåret 2022 rejält, både avseende intäkter och resultat

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS