News55

Elisabet Höglund, 73: ”Jag var ensam och väldigt olycklig”

Artikelbild
STOCKHOLM 20101215
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 06 nov. 2017

Journalisten Elisabet Höglund, 73, har levt ett framgångsrikt liv med många uppdrag och en karriär som har gått på räls. Vad inte många vet är att hon mitt i framgångssagan har lidit av bulimi och sett självmord som en lockande utväg från jordelivet, det skriver Expressen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Journalisten Elisabet Höglund är kanske mest känd för sin tid som programledare för ”Rapport” på SVT. Numera bloggar 73-åringen om allt ifrån inrikespolitik, pensionen, om sig själv och sina sjukdomar, det skriver Expressen.

Vad många inte vet är att journalisten har lidit av svåra ätstörningar.

– Jag var vuxen när jag drabbades av någon form av ätstörningar. Jag var ensam och väldigt olycklig och satte två fingrar i halsen för att kräkas upp maten. Jag ville liksom straffa mig själv, säger Elisabet Höglund till Expressen.

Ätstörningarna startade i slutet av 1980-talet och enligt Elisabet Höglund fick hon så ont i magmunnen av att kräkas att hon till slut drabbades av magkatarr. Elisabet skämdes och höll ätstörningarna för sig själv.

– Ätstörningar är en form av självbestraffning. Jag tyckte inte att jag var värd den mat jag åt, berättar hon.

      LÄS MER: Elisabeth Höglund efter cancern: “Jag fick ett nytt liv”

“Jag straffade mig själv länge”

Självkänslan var på noll och Elisabet kände sig ensam. För att ta sig ur det destruktiva beteendet började hon arbeta ännu hårdare än tidigare.

ANNONS

– Det tog tid att lära mig att förhålla mig till motgångarna med förhållandet som hade havererat, trots att det egentligen inte var mitt fel att det sprack. Länge höll jag på att försöka straffa mig själv.

Det gick så långt att Elisabet funderade på att avsluta sitt liv genom att ta en överdos sömntabletter.

– Män tar ofta livet av sig på våldsamma sätt, men vi kvinnor vill ofta bli vackra lik. För mig var självmordet en teoretisk utväg, det var inte så att jag hade planerat ett datum då det skulle ske. Jag tänkte mer att “om det blir för jäkligt kan jag ta livet av mig”.

Trots de mörka tankarna sökte inte Elisabet Höglund professionell hjälp.

– Jag känner mig själv fruktansvärt bra. En psykolog skulle aldrig kunna lära känna mig så bra som jag känner mig själv. Ingen annan än jag kan klara av att bota mig. Det handlade om att jag behövde ändra min livsstil.

Till slut lyckades Elisabet Höglund bryta sitt destruktiva beteende och förhållningssätt till mat helt på egen hand.

      LÄS MER: Varannan svensk oroar sig för pensionen

Halverad inkomst

ANNONS

Nu lever Elisabet Höglund ett vad hon beskriver som “normalt” liv, samtidigt är livet på äldre dagar utmanande ekonomiskt. De senaste åren har hennes inkomst halverats från tidigare år, något hon förklarar beror på att hon har tappat sina fasta åtaganden, får färre uppdrag och inte längre arbetar som krönikör.

– Samtidigt är det inte så att jag behöver äta barkbröd. Bosse har liksom jag fortsatt att jobba efter pensioneringen och vi har det bra ekonomiskt.

Elisabeth Höglund anser att hennes generation har levt med ett högt skattetryck och att de fått lära sig vikten av att samla pensionspoäng.

– Staten svek pensionärerna då man lovade mycket, men sedan inte alls ger pensioner på den nivå som vi förespeglades. I mina ögon är det ett bedrägeri säger hon och fortsätter:

– Bosse och jag svälter verkligen inte, men om vi tidigare levde i ett överflöd så lever vi väl rätt normalt nu, avslutar Elisabet Höglund i Expressen.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS