News55

EU ska konkurrera bättre – men hur?

Artikelbild
Statsminister Ulf Kristersson (M) uttalar sig på väg in till EU-toppmötet i Bryssel – men svarar inte på några frågor. (Foto: Foto: Wiktor Nummelin/TT )
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 18 apr. 2024Publicerad: 18 apr. 2024

EU ska bli bättre på det mesta för att kunna konkurrera globalt, manar medlemsländernas ledare på toppmöte i Bryssel.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men hur det ska gå till är en annan fråga – och inte minst hur det ska betalas.

Konkurrenskraften var huvudämne under torsdagens toppmöte, med målet att bana väg för vilken politik som ska dominera under kommande år, efter EU-valet i juni.

Inte minst Sverige har tryckt på för att få i gång diskussionen om vad som behövs göras för att Europa inte ska halka efter i jämförelse med bjässar som USA, Kina och Indien.

Det var inget som gick i en handvändning. I åtta timmar samtalade ledarna innan de var nöjda med dagen.

Vi har gett ett antal signaler och tagit extremt viktiga steg framåt. Vi vill fördjupa vår inre marknad. Vi behöver också mobilisera mer pengar, konstaterar rådsordförande Charles Michel på presskonferensen efteråt.”Bra papper”

Åsikterna är många och olika om vad som behöver göras och hur.

Bjässarna Frankrike och Tyskland ser gärna större möjligheter att ge statsstöd, inte minst för att skapa större och starkare europeiska företag. Tillsammans med länder som Italien och Spanien tillhör Frankrike också dem som tycker att stora gemensamma EU-lån är en bra väg framåt.

Sverige pratar hellre om frihandel, kompetensfrågor och öppnare marknader. De nio sidor med allehanda önskemål som toppmötet resulterade i är en kombination av både och – men gillas ändå av statsminister Ulf Kristersson (M).

ANNONS

Det här är ett bra papper. Det är klart att det inte är formuleringar som om Sverige hade skrivit det själv, men det är ju verkligen ett rejält steg framåt. Vi bevakar noga att sådant som vi tycker är dåligt inte kommer med, säger Kristersson på sin presskonferens efter mötet i Bryssel.Kapitalmarknad

Bland annat lovar nu EU-länderna att verkligen försöka få igenom den kapitalmarknadsunion med gemensamma regler som man varit oense om i flera år.

Men även här finns fortsatta åsiktsskillnader, framför allt om översyn och skatter.

Att regler ska vara så lika som möjligt så att företag slipper lära sig 27 regler är en sak. Men Sverige och ganska många med oss underströk vikten av att skatter är en nationell kompetens. Vi tänker inte använda kapitalmarknadsunionen som en genväg för att börja prata europeiska bolagsskatter, fastslår Kristersson i Bryssel.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS