News55

Experten: Nej, sälj inte dina aktier nu

aktier
Ha is i magen och sälj inte dina aktier nu i maj, råder börsproffset i artikeln. (Foto: Sundahl-Djerf / SvD / TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 31 maj 2024Publicerad: 31 maj 2024

Ordspråket förtäljer att du bör sälja dina aktier före sillen på midsommar och köpa nya aktier lagom till kräftorna. Men håller det rådet vad det lovar?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tidningen Aktiespararen konstaterar att det enligt traditionen är läge att avyttra sina aktier i maj för att på nytt fylla börsportföljen till hösten.

Det finns också visst stöd för att följa den strategin, bland annat har sommaren under de senaste tio åren varit den sämsta perioden på börsen.

På Wall Street i New York har det breda jämförelseindexet S&P 500 de senaste 80 åren stigit i snitt med 1,7 procent mellan maj och oktober, samtidigt är uppgången i genomsnitt 6,9 procent mellan november och april.

Så, tja…hur ska du agera?

Börsexperten Jonas Olavi slår fast i senaste numret av Aktiespararen att det finns stöd för att uppåt nio år av de senaste 25 åren varit positiva sommarmånader på aktiemarknaden.

“Att stå utanför starka månader är mer kostsamt än att vara med på nedgångar, helt enkelt eftersom börsen stiger över tid”, skriver han.

Han menar att aktier är “en året-runt-sport” och att det är klokt att finnas på börsen även under perioder när den går svagt.

Missa inte: Här är årets sämsta aktiefond News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS