News55

Experter: Kraftig sänkning av räntan behövs

Erik Thedéen. Flera experter och ekonomer anser att Sveriges Riksbanks chef, Erik Thedéen, nu måste sänka räntan, både mer och snabbare
Flera experter och ekonomer anser att Sveriges Riksbanks chef, Erik Thedéen, nu måste sänka räntan, både mer och snabbare. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 12 sep. 2024Publicerad: 12 sep. 2024

Inflationen i augusti var bara 1,2 procent, vilket är lägre än experter hade förväntat sig och lägre än målet på 2 procent. Nu ökar kraven på att räntan sänks.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En inflation som är lägre än väntat, en sjunkande tillväxt och rekordhög arbetslöshet gör att kraven att Riksbanken ska sänka räntan mer och snabbare ökar, det skriver Dagens PS.

Vill ha sänkning

Diskussionen om att räntan behöver sänkas snabbare för att få fart på Sveriges ekonomi fanns redan innan dagens låga inflationssiffra för augusti kom.

Nu har dock flera ekonomer och experter gått ut med nya krav.

“För tidigt för Riksbanken att redan nu stressas av pågående/efterlängtade disinflationsprocess – men varningslampor börjar lysa för en alltför låg inflation”, skriver SEB:s chefsekonom Robert Berqvist i ett inlägg på X.

“Nu kan man verkligen gå fram med en rad sänkningar så att vi kommer ned till en ränta som inte längre bromsar svensk ekonomi, säger Maria Landeborn, senior strateg och sparekonom på Danske Bank, till Expressen.

ANNONS

Reagerat för sent

Avanzas privatekonom Felicia Schön säger att anledningen till att inflationen ligger så mycket under marknadens och Riksbankens förväntningar är att Riksbanken har reagerat för sent.

ANNONS

“Nästa sänkning bör vara en dubbelsänkning, även om jag tyvärr tror vi får nöja oss med den tidigare kommunicerade enkelsänkningen”, säger hon till Expressen.

Hon säger vidare att samhällsekonomin går på knäna, att ekonomin inte utvecklas och arbetslösheten är hög.

“Jag förstår inte varför man är så rädd för att rädda svensk ekonomi att gå omkull”, säger hon till Expressen.

Sänk med 50 punkter

Sacos chefsekonom  Håkan Regnér menar att om Riksbanken inte agerar i tid kan inflationen bita sig fast på en låg nivå.

“Dags att ta ett större kliv och sänka med 50 punkter”, skriver han i mail till Dagens PS

Hemad Razavi, vd på Ordna Bolån håller med honom.

“Riksbanken bommar återigen sin inflationsprognos, och det finns nu fog nog för en dubbelsänkning i september”, säger han till Dagens PS.

ANNONS

Ännu större sänkning

Annika Alexius, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet, tycker dock att räntan behöver sänkas ännu mer. Hon tycker att Riksbanken sänker räntan alldeles för långsamt.

“De håller på och småduttar i stället för att leverera en ordentlig sänkning”, säger Svenska Dagbladet.

Hon tycker att Riksbanken omedelbart bör få ned räntan till 2,5 procent.

Inflationen rasar – “signal till Riksbanken”

Inflationen sjönk mer än väntat i augusti, mycket tack vare lägre energipriser. Det banar väg för en serie räntesänkning från Riksbanken.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS