News55

Experterna: Då börjar Riksbanken sänka räntan

Artikelbild
Vice riksbankschef Anna Breman talar om det ekonomiska läget. Foto: TT
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng
Uppdaterad: 23 apr. 2024Publicerad: 06 dec. 2023

Vid det senaste räntebeskedet valde Riksbanken att inte höja styrräntan. Dessutom har inflationen fallit brant. Den stora frågan är – när kommer räntesänkningen?

ANNONS
ANNONS

Det faktum att Riksbanken valt att stanna upp med räntehöjningar betyder inte att en räntesänkningen är inom räckhåll. I alla fall inte om man frågar Riksbanken själva. Enligt deras prognoser kommer styrräntan stå fast på fyra procent fram till 2025. Det rapporterar bland annat TV4.  

– Nu är det alltid så att prognoser är osäkra, så vi kommer att fortsätta titta på hur inflationen utvecklas, säger Anna Breman, första vice Riksbankschef.

Tre ekonomer ger prognoser

TV4 har undersökt tempen på övriga marknaden och frågat tre ekonomer om när dem tror att räntan sänks. 

– Vi kommer att se sänkningar lagom till midsommar nästa år, säger Swedbanks chefekonom Mattias Persson.

– Jag tror att de kommer en sänkning i mitten på nästa år. Efter första sänkningen tror jag att de kommer sänka flera gånger till, åtminstone med en hel procentenhet, säger nationalekonomen Klas Eklund.

– Sveriges ekonomi bromsar in, men inflationen sjunker och det är bra, säger Anna Breman, utan att specificera när räntan kan sänkas.

Så blir räntenivån på sikt

ANNONS

Intressant är inte enbart när den första sänkningen kommer, utan även vad det nya normala kommer att bli. Vad är en rimlig räntenivå på sikt? 

– Det är svårt att säga, för det beror på vad som händer i världen. Om man tittar långt framåt, så tror jag att inflationen kommer ligga lite högre än tidigare på grund av tullar, krig, grön omställning och så vidare. Jag tror att den nya normala räntan är 2,5-3 procent, säger Klas Eklund.

– Vår bästa bedömning är att räntan kommer vara lägre än den är nu, men inte så låg som den varit tidigare. Det finns många osäkerheter så man kan inte utesluta något, säger Anna Breman, första vice Riksbankschef.

– Vi räknar med att Riksbanken (efter första sänkningen) fortsätter sänka räntan på vartannat möte. Mot slutet på 2025 kommer styrräntan hamna på 2,5 procent, men den kan också bli lägre. Runt två procent känns som en normal ränta, säger Mattias Persson på Swedbank.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

ANNONS