News55

Trendskifte i Sverige – det ratar hushållen

Sverige villor
Intresset för för solceller ser ut att dala i Sverige. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 21 maj 2024Publicerad: 21 maj 2024

Villaägare i Sverige har investerat miljardbelopp i egen energi. I år verkar dock trenden vända.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Solceller har vuxit i popularitet de senaste åren. Över 200 000 svenskar investerade omkring 22 miljarder kronor i solenergi 2023. Men i år märks en tydlig förändring.

Enligt en prognos från Svensk Solenergi kommer 65 000 solcellsanläggningar att installeras i Sverige i år. Det är en minskning med 32 procent jämfört med i fjol. 

– Ett viktigt skäl till nedgången är höjda räntor och fallande reallöner som dämpar efterfrågan. Att elpriserna minskat jämfört med 2022 påverkar också viljan att investera, säger Anna Werner, vd för Svensk Solenergi, i ett pressmeddelande.

Skatteverkets ställningstagande om grönt skatteavdrag för batterier har dessutom bidragit till en ökad osäkerhet hos konsumenter som har smittat solcellsmarknaden. Det är olyckligt, konstaterar hon.

Nedan visas företagets beräkningar för hur många solcellsanläggningar som installeras varje år, inklusive prognosen för 2024.

Rekord i Sverige

Kanske kan ny forskning bidra till att ändra den negativa trenden? Svenska forskare har nämligen slagit världsrekord i solkraft.

ANNONS

– Det är roligt att slå rekord med en teknik som är känd för sin stabilitet, och jag hoppas det kan inspirera till mer forskning internationellt, säger Marika Edoff, professor i fasta tillståndets elektronik i Uppsala, till SVT Nyheter.

Hennes team har, tillsammans med First solar European Technology Center, utvecklat tunnfilms-solcellen som är 4 mikrometer. Den nya generationens solceller är alltså tunnare än ett hårstrå.

ANNONS
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS