News55

Inga mer kontanter om bankerna får bestämma

Artikelbild
ENKÖPING 20131002
Björn Eriksson
Björn Eriksson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 06 aug. 2015

Jag anser det är fel att ett begränsat antal storbanksdirektörer ska bestämma att kontanthanteringen ska elimineras, skriver Riksidrottsstyrelsens ordförande Björn Eriksson i en debattartikel.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Likt föregångarna Nils Dacke och Engelbrekt Engelbrektsson gör jag nu ihop med ett antal intresseorganisationer revolt mot överheten. För forntidens upprorsmakare handlade det om kampen mot en nationalstat och för oss om storbankernas envetna kamp för att utrota kontanterna.

För mig gäller vreden speciellt en illa genomförd privatisering då direktörerna i storbankerna år 2004 fick rätten att svara för principer och uppläggning bakom kontanthanteringen. Eftersom de inte kan ta betalt för att många använder kontanter handlar det om att motverka och fördyra för oss som envisas med att – ibland som komplement till kort – använda sedlar och mynt. När monopolet på kortanvändandet väl etablerats kan kortavgifterna höjas och storbankernas vinster ytterligare raka i höjden.

      LÄS MER: Bedrövligt beteende av bankerna

Gör revolt medborgare! Foto Björn Lindgren / TT

Gör revolt medborgare! Foto Björn Lindgren / TT

När jag som ordförande i den privata säkerhetsbranschen drog igång kontantupproret skrev jag en vitbok med titeln ”Korten på bordet”. I vitboken beskrivs ett antal av de tekniker som storbankerna – med Handelsbanken och Forex som lovvärda undantag – använder. Det handlar om höjda avgifter för distribution an kontanter, nedmontering av antalet uttagsautomater, reduktion av belopp som enkelt kan tas ut med mera.

För mig är det en enkel fråga och det handlar om demokrati. Jag anser att det är fel att ett begränsat antal storbanksdirektörer ska bestämma att kontanthanteringen ska elimineras. Att vissa grupper som flyktingar, ett stort antal pensionärer, idrottsklubbar, glesbygdsboende och småföretagare får sitta emellan bryr man sig inte om. Och observera att det lika mycket handlar om att sätta in kontanter som att ta ut dem. Jag rekommenderar kontanthatarna att åka till orter som Grytgöl och försöka köpa en vetebulle med sina plastkort. Lycka till med mobiltäckningen.

Alltsedan kontantupproret startades fram till att vi idag finns på Facebook och har egen hemsida har jag slagits av att storbankerna genomgående valt strategin att försöka tiga ihjäl oss. Media som TV och radio har gjort upprepade försök att få till stånd debatter mellan dem och oss men genomgående bemötts med en total tystnad. Likt strutsen som stoppar huvudet i sanden tycks de tro att frågan ska självdö. Det är därför glädjande att Aktiespararna nu gått i bräschen och börjat efterlysa svar på bankernas årsstämmor. Där är de ju tvungna att svara sina ägare!

      LÄS MER: PRO rasar mot bankerna

ANNONS

I kontantupproret har vi för nuvarande tre huvudkrav vi driver.

Det första är att staten skall återta dirigentpinnen. Om en aktör vill ha tillstånd för att bedriva storskalig bankverksamhet skall staten föreskriva att banken måste hantera kontanter. Glädjande nog verkar EU på väg att införa detta i sin uppsättning av bindande direktiv. Varför ska denna börda falla på den lilla lanthandeln medan banker av lönsamhetsskäl ska slippa undan är en gåta.

För det andra anser vi att offentliga aktörer som våra kommuner bör införa krav på kontanthantering för de banker som via offentlig upphandling önskar sköta bankaffärer för dem.

Ett tredje krav bör vara att Finansinspektionen inför ett offentligt redovisningskrav av de belopp den finansiella sektorn tillskjuter för att kompensera kunder för olika former av kortbedrägerier de utsatts för. Jag är övertygad om att dessa strängt hemliga belopp är mångfalt större än de summor bankerna förlorar till följd av fysiska rån.

Gör revolt medborgare!
Björn Eriksson

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS