News55

GP: Därför har Sverige aldrig varit en moralisk stormakt

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 18 maj 2022

Tack vare Natomedlemskapet begravs myten om Sveriges moraliska förträfflighet, enligt GP:s ledarskribent. DN skriver att Sverige aldrig får fjäska för Erdogan. I Expressen kräver man en ny energiminister i höst. Det är några av rubrikerna på dagens ledarsidor.

ANNONS
ANNONS

GP:s Håkan Boström plockar isär myten om Sverige som den moraliska stormakten och menar att Natomedlemskapet sätter stopp för dessa “förljugna idéer”. Han kritiserar 68-epoken och ifrågasätter det arv som Olof Palme lämnade efter sig, då han förvandlade “den svenska hållningslösheten till ett moraliskt trumfkort”. Sverige blundade för Sovjets övergrepp, viftade bort terror och fångläger, och hamnade i sällskap med globala skurkar. Nu kan det olyckliga arvet gå i graven, enligt ledarskribenten.

Sverige får inte fjäska för Turkiets president och inte heller tiga om landets övertramp, skriver DN:s ledarredaktion med anledning av Erdogans negativa inställning till Sveriges Natomedlemskap. “Erdogan saknar helt skrupler och är ständigt mer tyrannlik. Medlemskapet i alliansen har dock inte stoppat andra Natoländer från att kritisera honom, eller ens från att införa sanktioner. Det ska den svenska regeringen ta med sig”, avslutas ledaren.

Expressens ledarredaktion vill att Sverige får en ny energiminister i höst. Tidningen kritiserar Khashayar Farmanbar (S) efter en granskning om svensk energipolitik, som Kaliber i Sveriges Radio har gjort. “Vi har en minister som hänvisar till rapporter som inte finns och låtsas som att vindkraften till havs är en lösning här och nu på elunderskottet i södra Sverige. Det är inte seriöst”, skriver tidningen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS