News55

GP: Så löser vi problemen med vården

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 17 mars 2022

LEDARSVEPET 17/3: Svensk säkerhetspolitik fortsätter att vara aktuellt och lyfts på flera ledarsidor idag. I DN skriver ledarskibenten om ett uttjatat mantra som inte längre håller. Expressens ledarredaktion vill kasta ut ryska spioner och i GP handlar det om den svenska vårdens ineffektivitet.

ANNONS
ANNONS

Svensk vård är högkvalitativ men den är svår att få åtkomst till. Väntetiderna på akutmottagningarna är långa och köerna till operation är alarmerande, skriver Karin Pihl i dagens GP. Hon menar att vårdens effektivitetsproblem ligger bakom den dåliga tillgängligheten och det kommer inte lösas genom mer pengar. “Svensk vård lider av stora strukturella problem. Den politiker som på allvar vill lösa vårdköerna kan inte nöja sig med att strössla pengar. Man måste ta tag i grundproblemet: ineffektiviteten”, avslutas ledaren.

DN:s Hanne Kjöller lyfter frågan om svenskt natomedlemskap och ifrågasätter politikernas välanvända mantra ”alliansfriheten har tjänat oss väl”. Det betyder inte att det fungerar bra även imorgon menar hon. “Vem har hört någon politiker år efter år argumentera mot asfaltering med fraser om att grusvägar tjänat oss väl?” frågar sig Kjöller. Hon anser att vi bör gå med i Nato, eftersom att alla andra alternativ är orealistiska.

Även Expressen skriver om svensk säkerhetspolitik. Ledarredaktionen menar att många ryska diplomater i Sverige agerar som spioner och försöker skada vårt land. Säkerhetspolisen bedömer att var tredje rysk diplomat på ambassaden på Gjörwellsgatan i Stockholm egentligen är underrättelseofficer. “Ryska underrättelsetjänster försöker komma åt våra hemligheter, värva agenter och begå cyberattacker dagligen. Vi bör åtminstone göra det svårt för dem att skada oss. Skicka hem spionerna”, skriver tidningen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS