News55

Gratis halkskydd ska minska risken för fallolyckor

Artikelbild
Svår ishalka råder i Västerbottens kustland och inland. Arkivbild.
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 07 nov. 2016

Möjligheten för dig som 65-plussare att få kostnadsfria halkskydd ser olika ut beroende på vilken kommun du bor i. Det visar en rundringning som P4 Västmanland har gjort.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under veckan föll den första snön på många håll i landet vilket ökar risken för blixthalka. En enkel åtgärd för att stå stadigare är så kallade broddar, ett slags halkskydd som man fäster på skorna.

      LÄS MER: Snön kommer med halka i söder

Gratis halkskydd ska minska risken för fallolyckor

Vissa kommuner delar ut kostnadsfria halkskydd till personer över 65 år eftersom att målgruppen löper stor risk för fallolyckor i samband med halka. På Skoshop i Tranås jobbar Jan Hermansson med att dela ut gratis broddar.

– Hittills har cirka 1 200 personer varit här och hämtat, säger han till Tranås tidning.

Redan i oktober startade utdelningen av broddar för kommunens drygt 4 500 personer som är 65 år fyllda och enligt Jan Hermansson är intresset stort.

— Många har sagt att de ska komma in och hämta senare. Nu när det har blivit mer vintrigt vaknar nog fler till, säger han.

      LÄS MER: Varnar för halka efter olyckor

“Alla pensionärer har det inte bra ställt”

Men inte alla kommuner resonerar på samma sätt som Tranås. En rundringning bland kommunerna i Västmanlands län som P4 Västmanland har gjort visar att långt ifrån alla kommuner prioriterar lika.

På vissa håll är broddar en kostnad som varje enskild person själv måste stå för. Ett resonemang som pensionären Leif Åhlén är kritisk till.

 – Det tycker jag är dåligt, fallolyckor och halkolyckor är ett stort problem. Jag tror att det är en trygghets- och en ekonomisk fråga för att alla pensionärer har det inte bra ställt, säger han till P4 Västmanland.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS