News55

Halva Danmarks tillväxt från Novo Nordisk

Artikelbild
Novo Nordisk producerar bland annat läkemedlet Wegovy (semaglutid), som kan användas för behandling av diabetes och fetma. (Foto: Lise Åserud NTB/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 03 sep. 2024Publicerad: 03 sep. 2024

Danska Novo Nordisk – som med sina framgångar med bantningspreparat på några år har blivit en världsledande läkemedelsbjässe – kommer troligen att stå för hälften av Danmarks tillväxt i år, enligt storbanken Danske Banks ekonomer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Danmarks tillväxt beräknas i år till 1,8 procent i en färsk prognos från banken, en nedjustering från en tidigare beräkning på 2,1 procent. Att tillväxten inte blir så hög som tidigare väntat hänger samman med en uppjustering av tillväxten under jämförelseåret 2023.

Förutom det stora ekonomiska bidraget från Novo Nordisk – men även läkemedelsbolaget Bavarian Nordics mpoxvaccin – gynnas den danska ekonomin av att befolkningens köpkraft inte påverkats lika negativt av den globala inflations- och räntechocken som i jämförbara länder.

Svensk tillväxt i år beräknas till 1,2 procent, enligt Danske Banks ekonomer. Prognosen för Norge sänks till 0,7 procent i tillväxt, medan Finlands ekonomi antas krympa med 0,4 procent.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS