News55

Här är föga smickrande rekordet för Meta

Artikelbild
e55
e55
Uppdaterad: 04 feb. 2022Publicerad: 04 feb. 2022

OMVÄRLDSSVEPET 4/2: I USA uppmärksammas att Meta, tidigare Facebook, slagit rekord i hur snabbt ett företag kan tappa i börsvärde på kort tid. Norges tidigare statsminister går från generalsekreterare i Nato till en roll som centralbankschef på Norges Bank.

ANNONS
ANNONS

I USA ligger fokus på Wall Street, som under gårdagen föll kraftigt. Meta Platforms föll kraftigt under torsdagen och satte nytt världsrekord i utradering av börsvärde på en dag. Bakgrunden var en svag rapport. Wall Street Journal skriver att andra tech-bjässar såsom Amazon och Snap stiger och att börsen under fredagen väntas öppna upp

Även Financial Times toppar med rapportsäsongen. Den brittiska affärstidningen lyfter upp att Amazon är vinnare på sin rapport. E-handelsundret höjer priserna för sin medlemstjänst och tjänar på att allt fler funktioner flyttar ut i molnet.

I Europas största ekonomi är fokus istället på energipolitiken. Handelsblatt toppar med att krisen i Ukraina synliggjort kontinentens beroende av rysk gas. Nu letar politiker och näringsliv febrilt efter alternativ till den ryska gasen

Danska Börsen rapporterar om att Jens Stoltenberg lämnar rollen som Natos generalsekreterare i september för att istället bli norsk centralbankschef.

Nyheten om den tidigare norska statstministerns nya karriärdrag, engagerar förstås även tidningarna på norsk hemmaplan, genom Dagens Näringsliv.

“Jag vill tacka för utnämningen och för förtroendet. Jag ser fram emot att ta mig an jobbet och har stor respekt för centralbankens viktiga roll i det norska samhället. Jag sökte jobbet för att jag ville hjälpa till att lösa bankens samhällsuppdrag, säger Stoltenberg”.

Mandatperioden är på sex år. Han tillträder “från det att finansdepartementet bestämmer”. Ida Wolden Bache blir interimschef från 1 mars tills Stoltenberg tar över. I ett pressmeddelande skriver finansdepartementet att man siktar på ett anslutningsdatum runt den 1 december, skriver tidningen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS