Fjärrvärmepriserna skenar. Och signalerna pekar på höga påslag från företagen även nästa år. Konsumentskyddet behöver bli starkare, tycker fastighetsbranschen som efterlyser åtgärder från regeringen.
Mest läst i kategorin
Inte sedan Nils Holgerssongruppen började kartlägga fjärrvärmepriserna 1996 har det varit så stora höjningar som i år, enligt deras senaste rapport. I genomsnitt har priset på fjärrvärme höjts med åtta procent. Det kan jämföras med förra årets genomsnittliga höjning på 1,4 procent.
Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.
– Det är oroande att det är så stora höjningar. Vi är i en tid där det redan är ekonomiskt ansträngt, de här kraftiga höjningarna bidrar negativt för många människor, säger Louise Wall, ordförande i Nils Holgerssongruppen som representerar olika parter i fastighetsbranschen.
Skillnaderna i höjningar mellan olika bolag är dessutom ovanligt stora. Vissa fjärrvärmeleverantörer har inte höjt alls. Andra har höjt med omkring 30 procent.
– Det som sticker ut förutom den stora höjningen är den stora spridningen. Det är orimligt att det är så stor skillnad, säger Niklas Stavegård, kommunikationschef på Fastighetsägarna som ingår i Nils Holgerssongruppen.
Stor faktor
Att höjningarna är så stora just i år beror på ändrade omvärldsförutsättningar, säger Lina Enskog Broman, enhetschef för Energisystem på branschorganisationen Energiföretagen.
– Rysslands invasionskrig i Ukraina är en stor faktor. Kriget har strypt flödena av biobränsle från dessa länder, samtidigt ställer Europa om till fossilfritt. Det gör att större volymer av biobränsle krävs i Europa. Högre efterfrågan på biobränslen har lett till ökade priser och minskad tillgång.
Även den svaga kronan bidrar, säger hon.
– En låg kronkurs gör att Sverige har en attraktiv marknad att handla ifrån, vilket har tryckt upp priserna. Den svaga ekonomin har också lett till att byggandet har minskat, vilket i sin tur leder till mindre spill från träproduktion som i hög grad används i fjärrvärmeproduktionen.
Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.
Och de lokala förutsättningarna skiljer sig åt, säger Enskog Broman, vilket förklarar den stora spridningen bland bolagens prissättning.
– Det är väldigt olika vad man har för bränslen. Det kan vara biobränslen, avfall, spillvärme industrier eller en kombination. Det är en stor faktor eftersom bränslen är den största kostnaden för fjärrvärmeproduktionen.
Senaste nytt
Vill se utredning
Fjärrvärmebolagen har ensamrätt på sina fjärrvärmenät, så kallat naturligt monopol, vilket innebär att konsumenterna inte kan välja fjärrvärmedistributör. Att prissättningen nu skiljer sig så mycket åt visar på att konsumentskyddet behöver bli starkare, säger Louise Wall.
– Som konsument har du inte möjlighet att påverka vem som är fjärrvärmeleverantör. Det enda du kan påverka är vilket uppvärmningssätt du har till din fastighet, och att byta från fjärrvärme till något annat är väldigt krävande.
– Vi tycker att regeringen behöver utreda hur kundernas ställning kan bli starkare och i närtid återkomma med förslag som stärker konsumentskyddet, säger hon.
Tufft läge
Prisökningarna kan komma att fortsätta även nästa år. De fjärrvärmeföretag som redan aviserat sina prisförändringar inför 2024 har högre höjningar än vad kunderna är vana vid, säger Lina Enskog Broman.
– Läget är tufft på bränslemarknaden, det kan vi konstatera. Fjärrvärmen har varit stabil och trygg under många år, det gör nog att man reagerar nu när det avviker på sina håll. Men man ska inte förutsätta att det är en permanent avvikelse, vi får avvakta och se hur det utvecklas.
Annika Andersson/TT
Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.
Fakta: Så prissätts fjärrvärmen
TTTT
Fjärrvärmebolagen använder två olika prissättningsmodeller, kostnadsbaserad eller marknadsbaserad.
De som använder sig av den förstnämnda sätter sitt pris utifrån vad det faktiskt kostar att producera fjärrvärmen. Den marknadsbaserade modellen innebär att man utgår från vad andra uppvärmningsalternativ kostar, som till exempel värmepumpar, och sätter sitt pris utifrån det.
Vissa fjärrvärmeföretag producerar dessutom el, så kallade kraftvärmeverk, som de kan sälja vidare, vilket gör att de kan hålla nere kostnaderna för fjärrvärmeproduktionen.
Källa: Energiföretagen