Efter nyår görs flera justeringar av skattenivåerna i Sverige. Med en bra skattestrategi kan du maximera vad du får ha kvar efter skatt i plånboken, efter nyår.
Mest läst i kategorin
Under 2024 höjdes inte gränsen för statlig skatt, vilket den brukar göra varje år. Det gjorde att rekordmånga nu räknas som höginkomsttagare. Men nu flyttas brytpunkten igen, till 53 600 kronor i månaden eller 643 000 kronor per år. Det meddelade Regeringen tidigare i år.
MISSA INTE: Sista minuten: 1 januari dras onödig skatt på sparande efter nyår
Färre höginkomsttagare?
Det innebär att du kan ha ännu högre inkomster och ändå inte behöva betala statlig skatt. Det påverkar dig som exempelvis har inkomst från både lön och pension samtidigt, men det påverkar även dig som tar ut din egen lön ur ett eget aktiebolag exempelvis.
Dessutom är det bra att hålla koll på skiktgränsen, som det kallas, för statlig skatt om du brukar löneväxla. Det skriver Expressen.
MISSA INTE: Ensamheten bland äldre ökar: En hälsofara
Senaste nytt
Sänkt skatt för höginkomsttagare
I praktiken innebär indexeringen av vem som räknas som höginkomsttagare en skattesänkning för alla som tjänar över den nuvarande gränsen.
I nuläget betalar du statlig skatt om du tjänar mer än 49 875 kronor i månaden, eller 598 500 kronor per år. Den statliga skatten ligger på 20 procent av det överskjutande beloppet. Tjänar du exempelvis 1 000 kronor mer än 49 875 kronor så betalar du 200 kronor i månaden i statlig skatt, och får därmed en skattesänkning på 2 400 kronor per år efter nyår.
Om du tjänar minst 53 600 kronor redan från 1 januari så kan du faktiskt räkna med en skattesänkning på nästan 10 000 kronor under 2024 tack vare indexeringen.
Betala rätt skatt från början
Om du redan nu vet att du kommer få tillbaka mycket på skatten är det hög tid att jämka skatten, så att du betalar rätt skatt från början. De pengarna som du betalar i för hög skatt är kosing som du kan ha roligare för redan nu, istället för att vänta på dem i över ett år.
Jämka kan du göra på Skatteverkets hemsida med hjälp av e-legitimation.
Om du inte är höginkomsttagare
Är du inte höginkomsttagare så kan du ändå få ta del av en rejäl skattesänkning. Du med inkomst från pension kan få en sänkt skatt på upp till 1 100 kronor per år, och det förstärkta jobbskatteavdraget sänker din skatt med så mycket som 2 600 kronor per år om din inkomst är minst 190 000 kronor årligen.
Skatteplanera inte med barnens pengar
Efter årsskiftet kommer ISK-sparandet att bli skattefritt upp till 150 000 kronor per år. Och om ett år fördubblas det skattefria beloppet till 300 000 kronor. Dessutom sänks skatten på sparbelopp över de skattefria beloppen från 1,09 till 0,89 procent av kapitalet.
Om du av den anledningen överväger att öppna ISK i ditt barns namn för att maximera de skattefria beloppen ska du dock tänka en extra gång, tycker åtminstone Nordnets sparekonom Frida Bratt.
“Jag tycker man ska tänka sig för mycket noga innan man startar sparande i exempelvis barnens namn, trots att det inte är tänkt att bli barnens pengar. Startar du konto i barnets namn tillhör pengarna barnet och föräldern kan inte hursomhelst ta ut eller flytta dem. Mixtra inte med barnens tillgångar på det sättet, säger Frida Bratt till Expressen.
Läs mer om ekonomi:
Ensamheten bland äldre ökar: En hälsofara
Stockholmsbörsen en besvikelse 2024: Revansch efter nyår
Experten: Höginkomsttagarna får mest efter nyår, här är förlorarna
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.