News55

Hoppsan! Nu är det olagligt att kasta gamla strumpor i soporna

strumpor
det blir olagligt att slänga kläder i soporna. De ska återvinnas. Bilden är ett montage. Foto: Canva
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 03 jan. 2025Publicerad: 03 jan. 2025

Från och med årsskiftet får du inte längre slänga dina gamla strumpor i hushållssoporna. De ska sopsorteras.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan nyår kan du inte längre slänga dina gamla strumpor eller andra textilier i soptunnan. De ska istället återvinnas genom att sorteras på sopstationen.

MISSA INTE: Därför kommer skatteåterbäringen 2025 inte på påsken som vanligt

Beslut i EU om vad du ska göra med dina strumpor och kalsonger

Det rapporterar Svenska Dagbladet. Den nya lagen kommer från ett beslut från EU, och syftet är att få bort slöseriet med använda textilier. Svenskarna slänger mellan sju och nio kilo textilier varje år, enligt siffror från Naturvårdsverket.

När du nu ska återvinna dina gamla kläder och handdukar så gör du det i de nya textilcontainrar och kärl som ställts ut eller ska ställas ut på olika ställen i landet vid återvinninscentraler och andra platser.

ANNONS

Slängs i stora mängder

Textilerna är ypperliga för att ses som materialåtervinning snarare än skräp, men ändå slängs stora mängder kläder.

Men risken är att svenskarna istället lägger sina utnötta underkläder och andra tygprodukter på hög hemma i stugorna, istället för att återvinna dem.

ANNONS

Vem tar ansvaret för dina gamla strumpor?

Och beslutet kommer för tidigt. Det menar iallafall Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef på Avfall Sverige.

Organisationen är en branschorganisation inom avfallshantering för Sveriges kommuner. Detta eftersom det ännu inte slagits fast vem som är ansvarig för insamlingen.

“För till exempel pappförpackningar har producenterna ett ansvar att bekosta insamling och återvinning av materialet, men hur producentansvaret för textilavfall ska utformas är ännu inte bestämt. Så i dagsläget vet vi inte vem som ska ansvara för vad, om det blir producenterna eller kommunerna”, säger Anna-Carin Gripwall till Svenska Dagbladet.

Risk för sopberg ändå

Då riskerar det att bara bli ett sopberg, i brist på bättre ord, av gamla textilier istället för att faktiskt kläderna återvinns.

“Så alla kommuner kommer erbjuda insamling av textilier på exempelvis återvinningscentraler, men varken kommunerna eller producenterna vill bygga upp system för återvinning av materialet innan man vet hur ansvaret ska fördelas”.

Ännu finns inte heller kapacitet för att återvinna alla textilier.

ANNONS

“Ja, den risken finns. Kommunerna kommer skicka så mycket som möjligt till återvinning, men det finns inte kapacitet för allt. På sikt är jag dock övertygad om att kapaciteten kommer öka, men det krävs att man avsätter resurser till forskning och utveckling för att få till det”.

Trots att hon tycker att det borde stå klart vem som ansvarar för återvinningen, anser hon ändå att den nya lagen är bra.

“Den kan ändå göra positiv skillnad. Dels kan folk förhoppningsvis få upp ögonen för hur mycket textilier man slänger, det blir tydligare när man inte får slänga i soppåsen utan måste sortera ut det. Dessutom hoppas vi att mer ska gå till återbruk, säger hon till tidningen.

Läs mer om ekonomi:

Därför kommer skatteåterbäringen 2025 inte på påsken som vanligt

Skatteverket: Vanliga extrajobbet duger inte för F-skatt

Viktiga förändringen för din pension 2025 – kan sänka din skatt

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]