News55

Justitieministern: Tjuvar ska inte vara gode män

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 27 apr. 2016

Efter SVT Nyheters granskning om hur utsatta personers pengar försvinner ner i fickan på deras gode män ryter justitieminister Morgan Johansson (S) till. – Tjuvar ska sitta i fängelse, de ska inte bli gode män, säger han till SVT Nyheter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under de senaste dagarna har SVT Nyheter rapporterat om flera fall där utsatta personers gode män har stulit deras pengar. Totalt rör det sig om hundratals miljoner som försvunnit.

Detta har fått justitieminister Morgan Johansson att reagera starkt. Han säger till SVT Nyheter att han kommer kalla till sig tillsynsmyndigheterna och ta initiativ till samtal med SKL så fort som möjligt.

– Därefter kommer vi att gå igenom vilka regelförändringar vi kan behöva göra, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

LÄS MER: Gode män stjäl hundratals miljoner från utsatta – myndigheterna står maktlösa

Inte överförmyndarnas sak att anmäla

Trots att många överförmyndare är medvetna om de pengar som försvunnit vill de inte anmäla gode män. Till SVT Nyheter sade SKL:s förbundsjurist Eva von Scheele att det inte är överförmyndarnas sak att anmäla. Hon argumenterade också att det då blir svårare att rekrytera gode män.

      LÄS MER: Hennes konto plundrades av den gode mannen

“En attityd jag inte uppskattar”

ANNONS

Justitieministern är kritisk till hur SKL hanterar ärendet.

– Jag tycker att SKL hittills har uppvisat en attityd som jag inte uppskattar. När man upptäcker missförhållanden måste man gå till botten med, säger han till SVT Nyheter.

      LÄS MER: Dementa parets gode man stal 1,3 miljoner av sparpengarna

Tjuvar ska inte bli gode män

Flera länsstyrelser vill ha sanktionsmöjligheter och kunna ge böter till kommuner om de inte sköter sig. En god idé som bör övervägas, enligt Morgan Johansson:

– Kan människor under lång tid ägna sig åt både förskingring och stöld utan att samhället ingriper, då måste kontrollmöjligheterna och sanktionerna förändras. Tjuvar ska sitta i fängelse, de ska inte bli gode män, säger han till SVT Nyheter.

Även Liberalerna har reagerat på SVT:s granskning och skriver i ett pressmeddelande att systemet med gode män behöver förändras, med krav på utbildning för gode män och skyldighet att anmäla vid misstanke om brott.

      LÄS MER: Kvinna stal 1,2 miljoner kronor av 88-åring – döms till fängelse

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS