Mer än hälften av de svenskar som handlat med kryptocertifikat under de senaste åren har gått med förlust.
Mest läst i kategorin
Yngre män är de som drabbats i störst omfattning, enligt en analys som Finansinspektionen (FI) gjort.
Enligt FI har omkring 200 000 svenskar valt att investera i så kallade kryptocertifikat under perioden 2018–2024.
Medianinvesteraren har handlat certifikat för cirka 9 800 kronor. Investeringarna har dock i många fall gått helt fel. Samtidigt som kryptotillgångar ökat i värde med uppåt 500 procent har mer än hälften (53 procent) gjort en förlust.
Svårt att värdera
“De kraftiga kursrörelserna i kryptotillgångar går inte bara uppåt, utan också nedåt. Vi ser att intresset att investera i kryptotillgångar tenderar att vara som störst när priserna redan börjat stiga kraftigt.
Många köper helt enkelt in sig på mycket höga nivåer, vilket illustrerar svårigheten med att värdera dessa tillgångar”, säger Mathias Lien Oskarsson, analytiker på FI, i en kommentar.
Kryptotillgångar som exempelvis bitcoin har historiskt visat på extremt volatila kurssvängningar. FI lyfter också svårigheten att värdera kryptotillgångar då de till skillnad från aktier saknar ett inneboende värde som kassaflöden eller fysiska tillgångar.
Många investerare tittar i stället på historisk utveckling.
Kan handla om tur
“Vår analys visar att majoriteten av de som investerat har köpt in sig på höga prisnivåer. Vi ser också att de som haft positiv avkastning vid ett handelstillfälle sällan lyckas upprepa det om de handlar på nytt. Det pekar på att de positiva utfallen kan handla mer om tur än skicklighet”, säger Mathias Lien Oskarsson.
FI konstaterar samtidigt att intresset nu verkar avta, under de senaste åren har inflödet av förstagångsköpare minskat.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.