News55

Kvinnors inkomster fortfarande betydligt lägre än mäns

Artikelbild
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 13 dec. 2016

Löneskillnaderna mellan män och kvinnor i Sverige skiljer sig fortfarande mycket åt, även om utvecklingen har vänt de senaste åren. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kvinnor tjänar fortfarande betydligt mindre än vad män gör, även om det har skett en positiv utveckling de senaste åren. Medianinkomsten för kvinnor var 76 procent av männens 2015, jämfört med för tjugo år sedan då den var 71 procent.

– Det har blivit en liten förbättring, men den är inte jättestor, säger Lena Bernhardtz, jämställdhetsstatistiker på Statistiska centralbyrån (SCB), till Nyhetsbyrån Siren.

LÄS MER: Sveriges pensionärer är fattigast i Norden

Största löneskillnaden finns i Markaryd

SCB:s siffror visar den sammanräknade förvärvsinkomsten för kvinnor och män som är 20 år och äldre. Den största löneskillnaden mellan kvinnor och män under 2015 fanns i Markaryd där kvinnors medianinkomst endast var 66 procent av männens. Detta är en ökning med tre procentenheter jämfört 1995, då siffran låg på 63 procent.

– Kvinnor arbetar i högre grad deltid, är i högre grad föräldralediga, vårdar sjuka barn i högre grad och är sjukskrivna själva i högre grad än män. Allt det gör att de får en betydligt lägre inkomst än män. I genomsnitt har kvinnor även lägre lön än män. Eftersom uppgifterna gäller för personer 20 år och äldre räknas även pensionen in, även där förlorar kvinnor som har en genomsnittligt lägre pension än män. Män förvärvsarbetar dessutom i högre utsträckning än kvinnor efter 65-årsdagen, säger Lena Bernhardtz till Nyhetsbyrån Siren.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS