News55

Liberalerna: Dags att se över pensionssystemet

Artikelbild
Karolina Palutko Maceus
Karolina Palutko Maceus
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 23 aug. 2018

Det har nu gått 20 år sen Sverige beslutade om ett nytt pensionssystem och många röster har höjts för att det är dags för en översyn. Hur ser partierna på det?

ANNONS
ANNONS

Pensionärsorganisationen SPF Seniorerna har ställt ett antal frågor till samtliga riksdagspartier. E55 presenterar löpande hur partierna ställer sig i de olika frågorna. Vilka vill se över pensionssystemet till exempel? I den så kallade pensionsgruppen som ska vårda systemet ingår de fyra borgerliga partierna och Socialdemokraterna. Under innevarande mandatperiod ingår också Miljöpartiet.

SPF Seniorernas fråga:

Ställer ditt parti sig bakom en fullständig översyn av pensionssystemet som leds av oberoende experter med uppdrag att lämna konkreta förslag på förändringar?

Centerpartiet
Vi vill först se att de av pensionsgruppen föreslagna åtgärderna genomförs. Centerpartiet ingår i pensionsgruppen och står bakom de förslag på förbättringar som gruppen föreslagit i pensionsöverenskommelsen.

Kristdemokraterna
Pensionssystemet ses över löpande inom ramen för den pensionsgrupp som Kristdemokraterna, tillsammans med övriga partier som står bakom pensionssystemet, finns med i. Pensionsgruppen har nyligen föreslagit flera förändringar av pensionssystemet.

Liberalerna
Ja! Vi tycker att det krävs en övergripande utvärdering av pensionssystemet där man ser över detta. Vi står bakom grunderna i det pensionssystem vi har nu – samtidigt som det förstås hela tiden måste utvärderas och justeras i takt med att samhället förändras. Vi tycker att pensionsgruppen är en bra utgångspunkt för detta arbete, men den ska naturligtvis hämta in bästa möjliga kunskap från såväl myndigheter som oberoende experter.

LÄS MER: Jobb ska löna sig

Miljöpartiet
Det pågår ett kontinuerligt arbete med att utveckla och förvalta det svenska pensionssystemet i pensionsgruppen (där Miljöpartiet och fem andra partier finns representerade). I det arbetet används olika experter. Vi har dock inga förslag om att göra en extern översyn av systemet som helhet.

ANNONS

Moderaterna
Översyn och utvärdering är ständigt pågående inom den blocköverskridande pensionsgruppen. Vi värnar pensionsöverenskommelsen och det är viktigt att fortsätta att arbeta tillsammans i pensionsgruppen, eftersom pensionssystemet kanske är det mest långsiktiga vi har och handlar om mycket stora summor pengar.

Socialdemokraterna
Det pågår för närvarande ett omfattande arbete för att förbättra pensionssystemet. Utgångspunkten är den överenskommelse som partierna som står bakom pensionssystemet gjorde i december förra året. Överenskommelsen handlade bland annat om ett förbättrat grundskydd (alltså garantipension och bostadstillägg), ett tryggare premiepensionssystem, ett längre arbetsliv, bättre arbetsmiljö och modernare regler för AP-fonderna. Ett flertal utredningar genomförs nu. Några av dem är klara, till exempel utredningen om ett förbättrat grundskydd, andra pågår eller är på väg att tillsättas.

Sverigedemokraterna
Ja.

Vänsterpartiet
Ja!

LÄS ÄVEN: Partierna: Så blir skatten på pensionen
LÄS ÄVEN: Kan pensionsavgifterna ge bättre pension

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS