News55

M vill öka skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 05 maj 2017

Moderaternas föreslagna skattesänkningar kan komma att skaka om ekonomin för många av Sveriges pensionärer då skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer kommer att öka. – Det är helt fel, säger Christina Rogestam, förbundsordförande för SPF Seniorerna, till News55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

22 miljarder kronor. Så mycket föreslår Moderaterna att inkomstskatten ska sänkas – och det redan under nästa år. Det framkom när partiet lade fram sin skuggmotion till regeringens vårbudget under onsdagen.

Effekten blir, förutom att löntagare får sänkt inkomstskatt, att skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer ökar från och med inkomster på drygt 14 000 kronor i månaden.

Christina Rogestam, förbundsordförande för SPF Seniorerna, ställer sig frågande till Moderaternas förslag.

“Jag är tveksam till att man återigen vill vidga skatteklyftan”

– Jag förstår inte riktigt hur de tänker. Förra veckan kändes det positivt att Moderaterna accepterade regeringens tilltänkta förslag att personer över 65 år med inkomster upp till 14 000 kronor per månad inte ska betala högre skatt än en löntagare med samma inkomst. Men nu vill de istället öka skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer, säger Christina Rogestam till News55.

Moderaternas föreslagna skattesänkningar innebär i praktiken en ökad skatteklyfta på 400 kronor i månaden mellan en löntagare respektive en pensionär som får runt 24 000 kronor före skatt. På ett år blir skillnaden mellan löntagare och pensionär 4 800 kronor, skriver Dagens Nyheter.

Enligt Ulf Kristersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Moderaterna, är de förslagna skattesänkningarna en vidareutveckling av de jobbskatteavdrag som genomfördes under partiets tid vid makten mellan 2007 och 2011.

Ska se över om man kan sänka skatten för pensionärer

ANNONS

– Vi är måna om att fler med lägre inkomster ska komma in på arbetsmarknaden. Därför förstärker vi jobbskatteavdraget för just de inkomsterna. Jobbskatteavdraget är fortfarande i grund och botten helt rätt sätt att arbeta. När man har fått effekt av det ska man titta på om vi också har råd att sänka skatten för pensionärer, förklarar Ulf Kristersson i DN.

Fortfarande kvarstår många frågetecken, tycker Christina Rogestam.

– Det är ju bra med åtgärder som får fler personer i arbete, inte minst för att fler arbetade timmar gynnar pensionssystemet, men det är fortfarande så att klyftan mellan löntagare och pensionärer vidgas och det tycker jag är helt fel. Där återstår att se hur Moderaterna tänker, avslutar Christina Rogestam.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS