News55

Metoden som får dementa att prata igen

Metoden som får dementa att prata igen
Metoden som får dementa att prata igen(Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 13 juni 2024Publicerad: 02 maj 2024

Metoden är helt unik i sitt slag: Musik in mind hjälper dementa att öppna upp och återfå viktiga förmågor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

20 000 personer drabbas varje år av demens. Sjukdomen är progressiv och utvecklas gradvis. Det vara svårt för omgivningen att förstå vad som är på gång och den som insjuknar kan verka irriterande och märklig.

I ett första skede kan demens utlösa konstiga beteenden som irriterar omgivningen och ju snabbare en diagnos kan fastställas, desto bättre.

När personlighetsförändringar märks tydligare har demensen vanligtvis förankrat sig.

Unikt projekt för att hjälpa dementa att få tillbaka viktiga förmågor

Sveriges Radio gjorde ett reportage om ett annorlunda projekt att hjälpa dementa till dialog. 

Music in mind har funnits i Storbritannien i drygt 10 år och metoden går ut på att hjälpa dementa att komma fram ut sitt dunkel och återfinna sina förmågor.

Fokus är här och nu med tanke på hur viktigt det är att hjälpa deltagarna att uppleva ögonblicket och musiken med alla sina sinnen. 

Det är en metod som väcker minnen och sinnen till liv. Även kroppen. Rörelser är viktiga för att väcka upp sinnen och få personen att träda fram och glömma bort sig själv.

ANNONS
ANNONS

En deltagare började prata igen

Deltagandet, som innebär att dementa får spela musik tillsammans med professionella musiker fungerar bra och att känna sig delaktig är kärnan i aktiviteten.

Varje vecka när en grupp musiker från Lundalands filharmoniska orkester anländer till ålderdomshemmet Ängsgården i Sjöbo, vaknar deltagarna till liv av genom få spela tillsammans med musikerna.

De får spela på enklare slagverk och instrument, men det är inte instrumenten som är viktigast, det är gemenskapen och upplevelsen av att vara ett med rytmer och toner tillsammans med de andra.

Det krävs tid och tålamod

Det krävs tålamod och inlevelse, skratt och sång. Framförallt: att göra det här tillsammans. När deltagarna lockas till att spela med verkar något hända – de öppnar upp.

“Bland annat har vi sett att två personer som länge varit tysta nu börjar prata igen och en dam som tidigare var helt orörlig i överkroppen svingar nu marakas på våra sessioner2, berättar Kristofer Wåhlander.

Bakgrunden till projektet Music for minds

ANNONS

Kristofer Wåhlander som leder projektet introducerade den brittiska metoden Music in mind i Kävlinge kommun, Skåne 2022.

Det har blivit högt uppskattat och hjälper människor med demens att återfå sina förmågor. Metoden är utvecklad av kammarorkestern Camerata tillsammans med forskare i Manchester.

I ett pilotprojekt utbildade experter från Manchester Camerata Orchestra musiker i Lundalands filharmoniska orkester tillsammans med representanter för omsorgen i den unika metoden Music in Mind.

Ett intressant och viktigt projekt där man vågat tänka annorlunda.

Läs mer:

Fem faktorer som påverkar risken för demens. News 55
Så mäts risken för demens. Dagens PS

Kosten kan minska risken för demenssjukdomar. Dagens PS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS