News55

Mäklare jublar: Här har proppen lossnat

mäklare fritidshus
Intresset för fritidshus ökar igen. Foto: Janerik Henriksson / TT
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 17 maj 2024Publicerad: 17 maj 2024

Positiva tongångar hörs hos flera mäklare, som vittnar om en islossning på marknaden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Intresset för fritidshus ökar runt om i Sverige. Marknaden påminner nu om hur den var runt 2019, före pandemin. Den bilden ger flera mäklare som Affärsvärlden har pratat med.

Björn Strömberg Wallerström på Mäklarhuset Norrtälje är positivt överraskad. Han trodde att priserna skulle gå ner, ända fram till i början av det här året. 

– Men där fick vi tji, säger han till tidningen.

– Istället drog marknaden för fritidshus igång ovanligt tidigt i år, redan i mars. Då sålde vi tre gånger så mycket än vid samma tid förra året. Och nu i april har vi sålt dubbelt så många fritidshus som under samma månad 2023, och det till högre priser.

Eric Randlert på Mäklarhuset Visby har sett en liknande utveckling under våren, och nu är han optimistisk inför framtiden. 

–  Det var ganska svalt fram till och med mars, men i april lossnade proppen!

– Nu har vi budgivning på mer än hälften av våra objekt, konstaterar Randlert.

Mäklare vittnar om minskad oro

ANNONS

Liknande tongångar hörs i Skåne, där man tidigare brottades med effekterna av skenande energipriser. Mäklarna fick många frågor om elförbrukning och uppvärmningskostnader från oroade kunder.

– Nu hörs inga sådana frågor, det har blivit som före pandemin. Skillnaden jämfört med förra året är stor. Vi gör betydligt fler affärer nu. Budgivningarna går snabbare och priset kan gå över utgångspriset, säger Persson till tidningen. 

ANNONS

Försiktiga norrmän på västkusten

mäklare om fritidshus i Strömstad
Marknaden för fritidshus i norra Bohuslän påverkas av norrmännen. Foto: Adam Ihse

Marknaden rör sig även i norra Bohuslän. Priserna på fritidshus i Strömstad kommun har stigit med nästan 13 procent de senaste tolv månaderna.

Utgångspriserna var dock betydligt lägre i april 2024 jämfört med samma period 2019. Västkusten påverkas nämligen av avvaktande norrmän, som pressas av ett högre ränteläge och en svagare valuta än den svenska.

Köpa fritidshus

Det finns en hel del att tänka över innan man köper ett fritidshus. Danske Banks privatekonom Jennie Sandén tipsar om vad man bör prioritera.

ANNONS

– Det absolut första du ska göra är att sätta en realistisk budget. Det är ju inte bara kostnaden för huset eller stugan du ska betala, du behöver också betala pantbrev och lagfart. Få även med de löpande räkningarna så som vatten, värme, vägavgift, försäkring och sophämtning. Du ska ju inte bara ha råd att köpa boendet, utan också ha råd att ha och underhålla det, säger hon.

Priserna på fritidshus skiljer sig åt i landet. En villa i Stockholms skärgård kan kosta många miljoner kronor, medan en stuga i Örebro kan ha en betydligt blygsammare prislapp. Här kan du läsa mer om var det är billigast och dyrast att köpa fritidshus.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS