News55

Mäklare rasar mot Hemnet

Mäklare rasar mot Hemnet
Annonsintäkterna stiger för Hemnet. Det hyllas av analytiker, men sågas av mäklare. Foto: TT
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 13 maj 2024Publicerad: 13 maj 2024

Det råder stor ilska bland mäklare som annonserar på Hemnet. Detta på grund av bolagets strategi att ta allt mer betalt för annonser.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hemnets genomsnittliga intäkt per publicerat objekt har ökat till 4 911 kronor från 3 706 kronor på ett år. Detta innebär ett lyft på 32,5 procent. Att annonsintäkterna stiger hyllas av analytiker, men sågas av mäklare, rapporterar Dagens industri.

Kritiserar affärsmodell

Bolagets vd säger att det är en hög efterfrågan på tilläggstjänster. Men mäklare rasar mot bostadssajtens affärsmodell.

Mäklare kritiserar dessutom Hemnets nya system som ger dem lägre ersättning för att sälja de billiga annonspaketen till kunderna och högre ersättning för premiumpaket.

– Det känns som att man ligger på smärtgränsen i dag, säger en mäklare som tidningen pratat med. Hon anser att ämnet är känsligt och vill därför vara anonym. Hon fortsätter:

– Jag tror väl att Hemnet lite börjar gräva en grav för sig självt. Motstånd finns hos kunder och mäklare, för det påverkar oss och vad vi får betalt från kunden.

Analytiker: “Hemnet kan fortsätta höja”

En annan mäklare menar att det inte kan fungera i all evighet att bara höja priserna och minska ersättningarna till mäklare.

ANNONS

Paretos analytiker Georg Attling tror tvärtom att Hemnet kan fortsätta höja intäkterna per annons i många år framöver. Både genom högre annonspriser och genom att få fler kunder att välja dyrare annonspaket. Han anser att mäklarnas motvilja kommer från att de får en mindre andel av Hemnets intäkter, men tycker inte att den är befogad, skriver Dagens industri.

– Jag tycker det är ganska rimligt att mäklarna inte får full utväxling på Hemnets prisökningar. Även om de kan vara kritiska till att provisionen har gått ner i procent så får man komma ihåg att den har mer än dubblats i absoluta tal senaste fem åren, säger han enligt tidningen.

Läs mer:

Här är årets klickraketer på Hemnet

Detta är hetast på Hemnet

Bopriser stiger brett: “Marknaden har vaknat”

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS