News55

Mångas pension riskerar minskas av negativ ränta

Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 25 okt. 2016Publicerad: 25 okt. 2016

På torsdag kommer Riksbanken med ett nytt räntebesked. Varningar har nu utfärdats om att den negativa räntan kan komma att ge sämre pensioner. Många kan bli besvikna i framtiden, enligt Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Det är klart att det kommer att bli en stor utmaning för pensionsbolagen att ge den avkastning till pensionärerna som man hade hoppats och trott. Och det betyder att många pensionärer kommer att bli besvikna med det de får i plånboken säger Annika Winsth till Sveriges Radio.

Riksbankens styrränta har varit negativ i mer än ett och ett halvt år och livförsäkringsbolagen hanterar pensionspengarna. En stor del av pengarna ligger i räntebärande placeringar, vilket ger bolagen mindre pengar in och därmed mindre till pensioner.

– Pensionsbolagen hamnar i en situation som kan bli en stor utmaning i framtiden för pensionärerna. Det finns många människor som kommer att behöva leva på betydligt mindre än vad de hade tänkt sig, säger Annika Winsth.

     LÄS MER: Pensionärsorganisationerna: “Vi kräver mer jämställda pensioner”

– Vad betyder den här låga räntemiljön? Den påverkar inte bara hushållens skulder utan den påverkar faktiskt också våra pensioner i framtiden. Jag tycker att det är olyckligt att vi har en negativ ränta i Sverige, jag tycker inte att vi hade behövt ha det, säger Annika Winsth.

     LÄS MER: Inte förrän år 2062 får kvinnor och män lika pensioner

Chefen för området Försäkring på Finansinspektionen, Åsa Larsson, säger att de svenska pensionsbolagen ändå befinner sig i ett bättre läge än många bolag på andra håll i Europa. Men den negativa räntan och pensionsbolagen är en av de största riskerna inom finanssektorn.

– Den här risken är i topp, visst är det så. Det här är någonting som vi följer noga. Jag tycker att som pensionssparare ska man försöka tänka mer på vilka avgifter man betalar. Det inverkar mycket på den framtida pensionen, avslutar Åsa Larsson till Sveriges Radio.

     FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]